fbpx

Weduwepensioen niet automatisch, aanvragen verplicht

Mocht een ambtenaar komen te overlijden, dan is diens partner verzekerd van een pensioen.

Het maakt volgens het Pensioenfonds Suriname niet uit als de ambtenaar op het moment van overlijden nog in actieve dienst was, gepensioneerd was of de dienst reeds had verlaten zonder de pensioengerechtigde leeftijd bereikt te hebben.

Het Weduwen-/ Weduwnaarspensioen moet echter net als het Ambtenarenpensioen worden aangevraagd bij het Pensioenfonds Suriname. Als het pensioen niet wordt aangevraagd, zal de persoon dit ook niet ontvangen. Het pensioen gaat meteen na het overlijden in.

Het Weduwen-/ Weduwnaarspensioen bedraagt 60 % van het pensioen, dat de ambtenaar ontving of zou ontvangen. Er moet voor de vaststelling van de hoogte hiervan dus eerst berekend worden hoeveel het Ambtenarenpensioen zou bedragen.

BEKIJK OOK
Santokhi op Saamaka Daka: gaat u ook na hoe u op uw wijze kan bijdragen om in vrijheid, eenheid en met respect voor elkaar, Suriname duurzaam te ontwikkelen

In geval een actief-dienende ambtenaar komt te overlijden, zal zijn diensttijd worden doorgetrokken tot het moment dat hij de pensioenleeftijd zou hebben bereikt. Dus als een actief-dienende ambtenaar bijvoorbeeld op vijftigjarige leeftijd komt te overlijden, dan zal voor de vaststelling van het Weduwen-/Weduwnaarspensioen 10 dienstjaren worden opgeteld bij zijn werkelijk opgebouwde dienstjaren. Deze 10 jaren worden ‘onvoltooide diensttijd’ genoemd.

Eerder had het fonds al bekendgemaakt dat Weduwen-/ Weduwnaarspensioen niet alleen geldt voor gehuwden, maar ook voor samenwonende koppels (concubanten). De samenwonenden moeten weliswaar bij het overlijden van de pensioengerechtigde minimaal reeds twee jaar hebben samengewoond. Het samenwonen moet bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) zijn opgetekend, meldt het Pensioenfonds.