fbpx
Facebook Pagelike Widget

Wayana’s barricaderen vliegveld wegens COVID-19

GFC NIEUWS- Granman Ipomadi Pelenapin der Wayana Inheemsen is er niet over te spreken dat een lokale vliegmaatschappij mensen heeft vervoerd naar Kawemhaken, ondanks een vliegverbod naar het binnenland.

Het stilleggen van het binnenlands vliegverkeer door de overheid is een van de maatregelen om spreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan. De dorpelingen hebben woedend gereageerd op de landing en hebben naar aanleiding daarvan het Lawa Anapaike Airport gebarricadeerd. Er zouden met de vlucht van donderdag 26 maart 2020 zeker vijf personen uit Paramaribo zijn afgezet op de airstrip van het Inheems dorp.

Pelenapin heeft in een videoboodschap iedereen opgeroepen de maatregelen, ter voorkoming van verder spreiden van het levensgevaarlijk virus, strikt op te volgen. “Wat het vliegveld van Lawa betreft, we sluiten het vanaf vandaag, omdat we niet ziek willen worden,” aldus het stamhoofd.

Hij zegt dat er uitzondering daarop geldt voor transport van goederen en medicamenten. Er is vooralsnog geen dispensatie voor het personenverkeer. “We hebben het dorp gesloten voor buitenstaanders. Er komt niemand Kawemhaken in en er gaat niemand het dorp uit. Onze gezondheid is ons dierbaar,” aldus de granman verder. Hij zegt dat de ‘lockdown’ van de stam geldt tot nader order. De dorpelingen mogen ook niet naar Paramaribo afreizen.

Net als voor overige gebieden zijn ook de Wayana’s opgeroepen thuis te blijven, fysiek contact na te laten en een sociale afstand van 2 meter tot elkander te houden. Dorpelingen die koorts-, en griepverschijnselen merken moeten dat zo snel mogelijk doorgeven. De tips met betrekking tot het veilig afschermen van de neus en mond bij hoesten hebben de stamleden ook al bereikt.

Het Traditioneel Gezag van de Inheemsen hebben eerder ook al maatregelen getroffen in de strijd tegen COVID-19. In dat kader hebben leidinggevenden van dorpen in West Suriname besloten ook het personenverkeer over lucht en water te verbieden. Ook de granmans van de Ndyuka en Saamaka hebben evenals de leiders van andere stammen hun gemeenschappen gewezen op het gevaar van deze ziekte en opgeroepen de maatregelen stipt op te volgen.

De autoriteiten in Paramaribo zijn in goed contact met het Traditioneel Gezag van de Inheemse en Tribale Volken. Die worden steeds op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen met betrekking tot COVID-19 en de stappen die de overheid neemt om de samenleving te beschermen.

Meer nieuws

7 nieuwe coronagevallen erbij

GFC NIEUWS- Dinsdag testten 7 personen positief op Covid-19. Paramaribo noteert 6 nieuwe besmettingen en Wanica 1.

BOG houdt drive- thru-uitreiking

GFC NIEUWS- Ter afsluiting van de training Basis Psychosociale Vaardigheden voor COVID-19 hulpverleners heeft er een drive-thru uitreiking plaatsgevonden.

Dringende aanpak natte infrastructuur Saramacca

GFC NIEUWS- Tijdens een spoed onderhoud tussen het DNA-lid Radjendre Debie en districtscommissaris Sherin Bansi-Durga van Saramacca met de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij…

Geen nieuwe Covid-gevallen maandag

GFC NIEUWS- Al twee dagen op rij is niemand positief getest op Covid-19. Het voorbije etmaal zijn 23 testen uitgevoerd en testte iedereen negatief.

Achaibersing buigt zich over knelpunten BBGO

GFC NIEUWS- Minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning heeft zich samen met het bestuur van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden uit Overheidsdienst (BBGO) gebogen…

BEP brengt bezoek aan Kwinti en Pamaka Gaaman

GFC NIEUWS- Een delegatie van de politieke partij BEP onder leiding van voorzitter Ronny Asabina heeft op Onafhankelijkheidsdag een kennismakingsbezoek gebracht aan de pas beëdigde…

Succesvolle launch NPS Global Village

GFC NIEUWS- Op initiatief van afdeling Nederland van de Nationale Partij Suriname (NPS) is recent tijdens een virtuele kick-off meeting de NPS Global Village gestart.

Vergunning City Change opgeschort

GFC NIEUWS- De Centrale Bank van Suriname heeft conform artikel 38 lid 2 Wet Toezicht Geldtransactiekantoren 2012 de door haar aan City Change, gevestigd aan…