fbpx

Wayana-stamhoofd Pelenapin eerste Inheemse leider die coronavaccin krijgt

GFC NIEUWSREDACTIE- Stamhoofd Ipomadi ‘Miep’ Pelenapin van de Wayana is vrijdag gevaccineerd bij het coördinatiecentrum van de Medische Zending (MZ) aan de Zonnebloemstraat.

De MZ die belast is met de gezondheidszorg in een groot deel van het binnenland is gestart met hun vaccinatieprogramma.

“Ik voel me goed. Wayana’s zijn sterke mensen”, reageert Pelenapin kort nadat hij het prikje heeft gekregen.

Hij legt uit dat er veel negatieve berichten over het vaccin de wereld worden ingestuurd. Hij wil een voorbeeld zijn voor de Inheemsen om te tonen of de injectie wel of niet goed is voor hen.

“Want een kapitein van de Aluku heeft me gezegd, dat als het na het prikje goed gaat met mij, zal hij zich ook laten vaccineren. Mijn doel is om meer mensen het prikje te laten nemen”, zegt Pelenapin die ook gezondheidsmedewerker is van de MZ.

Hij zegt dat hij de informatie over het vaccin beter zal kunnen uitleggen, aangezien hij het prikje zelf heeft genomen en kan aangeven hoe hij de eventuele bijwerkingen heeft ervaren.

Pelenapin reageert op de kwestie van Trio’s die onlangs hebben besloten om het vaccin niet te nemen. Hij heeft de indruk dat ze daarover niet de juiste informatie hebben gekregen.

“Ik zeg niet dat ze geen goed besluit hebben genomen, maar ik zie graag dat ze beter worden geïnformeerd”, zegt het stamhoofd.

BEKIJK OOK
Aanrijding met dodelijke afloop aan de Kwattaweg

MZ-directeur Herman Jintie zegt dat de Trio’s de juiste houding in deze zaak hebben getoond. De kwestie heeft de MZ aangespoord om spoedig deze mensen in te lichten.

“We hebben aan onze mensen gezegd dat ze zich moeten voorbereiden om naar onze broeders en zusters van de Trio te gaan om hun de juiste informatie te geven.”

“We zien de kwestie niet als een aanval, want de mensen zullen niet klakkeloos besluiten om het prikje te nemen”, zegt Jintie.

De MZ kon volgens hem de mensen niet eerder inlichten, omdat het nog niet duidelijk was welk vaccin Suriname zou gebruiken.

Eerst was bekendgemaakt dat het land van het Pfizer vaccin gebruik zou maken, maar in februari maakten de media bekend dat men het AstraZeneca vaccin toegediend zal krijgen.

“We hebben nu concrete informatie en dat zullen we delen met de gemeenschap”, zegt de MZ-directeur.

Er zal gestart worden om tien teams van elk vijf mensen te trainen om de bewoners in het binnenland te informeren over het vaccin, en deze groepen zullen ook belast zijn met het prikken van de mensen.

Ook Jintie heeft vrijdag het prikje genomen. Ook medewerkers van de Stichting Mulokot van Kawemhakan in Zuid-Suriname en van het Bureau van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname hebben zich laten vaccineren.