fbpx

Watervoorziening binnenland ook hoog op agenda SWM

De Surinaamse Waterleiding Maatschappij (SWM) is drukdoende in verschillende zuidelijke gebieden bestaande waterfaciliteiten te upgraden en waar nodig nieuwe te plaatsen.

“Ook in het binnenland moet de waterkwaliteit en watervoorziening van de SWM op een behoorlijk peil zijn, net als in Paramaribo”, zegt SWM-onderdirecteur Roy Powell, die belast is met de uitvoering.

Op dit moment is SWM intensief bezig met werkzaamheden om het dorp Nieuw Koffiekamp te voorzien van schoon en veilig drinkwater. De onderdirecteur zegt dat er in dit gebied reeds jaren problemen waren met de watervoorziening.

De mensen kregen jarenlang vuil water, welke uit een bron uit het gebied gepompt werd. Deze is nu gesloten. “Wij pakken nu het heel waternetwerk aan en zullen deze aansluiten op het SWM-waterstation te Brownsweg.”

Enkele jaren terug zijn er al hoofdbuizen aangelegd langs de weg naar Nieuw Koffiekamp. SWM is nu reeds twee weken bezig deze door te spoelen.

Onderdirecteur Powell zegt dat tot op dit moment reeds een strekking van ongeveer 8 kilometer is afgewerkt. De weg naar Nieuw Koffiekamp is ongeveer 12 kilometer lang.

Powell benadrukt dat recente berichtgeving van een zogenaamde ‘NPS-delegatie’ als zou SWM vervuild water leveren aan de gemeenschap in het district Brokopondo, niet op waarheid berust.

Powell ontkracht dit en benadrukt dat de SWM sinds 2016 er alles aan doet om de watervoorziening in het district te upgraden. In dat jaar is een traject ingezet, waarbij de waterfaciliteiten van de Dienst Watervoorziening gefaseerd door SWM werd overgenomen.

BEKIJK OOK
Surinaamse Schaakbond werkt aan kweekvijver uitbreiding topschakers

De verschillende regeringen beschikten over financiële middelen en waren in de gelegenheid om de mensen van het binnenland van veilig en schoon drinkwater te voorzien, maar hebben dat voor hun moverende redenen nagelaten.

Powell zegt dat de SWM in verschillende gebieden in Para, Brokopondo en Sipaliwini drukdoende is de watervoorziening te verbeteren. “Wij hebben vrij recent twee bronnen geboord te Pusugrunu, daar had nooit een druppeltje leidingwater. Wij zijn bezig met het plaatsen van nieuwe waterzuiveringsinstallaties te Casipora, Redi Doti, Pierre Kondre, Atjoni en Pokigron. Ook op Kwakoegron starten er binnenkort werkzaamheden voor het aanboren van een nieuwe bron. Het netwerk op Klaaskreek en Wan Hatti hebben wij recentelijk schoongespoten.”

Powel noemt een geval in het stuwmeer, waarbij de aanmeerplaats van boten op nog geen 60 meter afstand van een waterbron is. “Probeer een voorstelling te maken dat iemand een vat smeerolie of brandstof probeert in te laden in een boot en dat vat krijgt een barst, met als gevolg dat alle inhoud terecht komt in het water. Wij zijn nu met districtscommissaris Humphry Jeroe in overleg om een andere plek uit te kiezen, waardoor contaminatie tot in het uiterste geval wordt geëlimineerd”.