fbpx

Watertekort India alarmerend: tegen 2020 zitten 21 steden zonder water

India kijkt aan tegen een watercrisis.

Tegen 2020 zullen 21 steden in het land zonder grondwater komen te zitten wegens het zakkende grondwaterpeil. Dat zou de ergste watercrisis zijn in de geschiedenis van India.

Tegen 2030 zouden de watervoorraden in India nog maar de helft van de behoefte dekken, meldt de Indiase denktank Niti Aayog. De landbouw krijgt een veeg uit de pan omdat de sector niet duurzaam omgaat met water. Zo’n 80 procent van het water wordt in de landbouw verbruikt.

Vanwege een hittegolf in combinatie met aanhoudende droogte is Chennai, een van de grootste steden van India bijna door zijn watervoorraad heen. De stad heeft ruim 5 miljoen inwoners.

BEKIJK OOK
Spoedladingen importmeel ook vertraagd

De regering laat water met vrachtwagens vanuit andere steden vervoeren naar Chennai. Ontelbare mensen staan urenlang in de zon in de rij om hun emmers en flessen te vullen. Er breken zelf vechtpartijen uit en gevreesd wordt dat de watertrucks de drukte niet kunnen bijhouden.

De regering probeert voorrang te geven aan mensen met een laag inkomen. Rijkere families proberen via private bedrijven aan water te komen.