fbpx

Waterhuishouding en zaden centraal op congres stichting d’Ons

GFC NIEUWS- Het landbouwcongres van de stichting d’ONS (Duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname), dat 24 oktober wordt gehouden, gaat deze keer over het belang van goede zaden, waterhuishouding en teelttechnieken.

Diverse sprekers uit Suriname en Nederland zullen hun licht laten schijnen over deze onderwerpen. Bovenstaande onderwerpen zijn ook op eerdere congressen aan de orde geweest, vertelt coördinator Hendrik Comvalius van d’ONS.

‘’Het telen met goede, gezonde zaden en het goed op orde hebben van je waterhuishouding, zijn ontzettend belangrijk als je op een duurzame manier wilt telen. Daarom vinden we het belangrijk om er ook nu weer veel aandacht te besteden. ’’

Het middagdeel van het congres staat in het teken van de uitreiking van de prijs voor de meest duurzame landbouwer. De genomineerden zijn dit jaar:

1. Spirits Grun, Wanica
2. Green Grow Garden, Wanica
3. Saba Farm (Redi Doti), Para

Het doel van deze prijs is om de kennis en bewustwording over het belang van duurzame landbouw in Suriname te vergroten. Duurzame landbouw draagt immers bij aan de voedselveiligheid en daardoor aan de verbetering van de volksgezondheid in Suriname.

OOK INTERESSANT
Wegomlegging Onafhankelijkheidsplein

Voldoende gezonde bladgroenteconsumptie draagt namelijk bij aan het verminderen van diabetes type 2 onder de bevolking.

De prijs bestaat uit een award en een geldbedrag van 2000, 1000 en 500 euro, voor de eerste tot en met de derde prijs. De ervaring heeft geleerd dat het winnen van de prijs meer effecten heeft, zegt Comvalius.

‘’Zo hebben de winnaars van de afgelopen jaren zich ingezet om jongeren en collega’s te begeleiden in hun stap naar duurzame landbouw. Ook de winnaars zelf hebben voordeel. Door hun bekendheid kunnen ze hun groente en fruit makkelijker verkopen.’’

Het is dit jaar de zevende keer dat de stichting d’Ons een landbouwcongres en een verkiezing organiseert. Hiermee wil de Nederlands-Surinaamse organisatie een bijdrage leveren aan de duurzame ontwikkeling van Suriname. Daarbij gaat het om duurzaamheid op het gebied van economie, milieu en sociale omgeving.

De stichting doet dit door het uitwisselen van kennis en ervaring tussen Nederlandse en Surinaamse bedrijven, Ngo’s en particulieren.