fbpx

Wat zijn voedingsvezels en waarom zijn ze zo belangrijk?

Vezels zijn onderdelen van plantaardige voedingsmiddelen die je dunne darm niet kan verteren of opnemen. Ze gaan onverteerd naar je dikke darm. Vezels worden geclassificeerd als onverteerbare koolhydraten. Toch verschillen vezels erg van andere koolhydraten, én bevatten ze veel minder calorieën. Er bestaan ook twee soorten voedingsvezels, en je hebt beide nodig.

* Niet-oplosbare vezels nemen vocht op en geven je stoelgang zo de juiste structuur. Ze verlaten je lichaam onveranderd, maar zorgen er wel voor dat je darmen goed kunnen bewegen door meer volume te geven aan de voedselbrij die erin zit. Ze zitten onder meer in volkorenbrood, havermout, lijnzaad, zemelen en noten.

* Oplosbare vezels worden afgebroken in je dikke darm en zijn daardoor minder belastend voor je darmstelsel. Ze stimuleren de werking van je darmen door je goede darmbacteriën te voeden. In fruit, groenten en peulvruchten zitten veel oplosbare vezels.

OOK INTERESSANT
Inname verwerkt rood vlees gekoppeld aan verhoogde incidentie bloedkanker

Wat zijn de voordelen van vezels?

Het eten van vezels verhoogt het immuunsysteem van je darmen, voedt de goede bacteriën daar, houdt de spijsverteringswand gezond en helpt overtollige cholesterol, vet en gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Vezels vertragen de opname van suiker in je bloedbaan waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft en de kans op type 2 diabetes verlaagd wordt.

* Vezels verlagen de slechte LDL-cholesterol en bevorderen de gezondheid van je hart.

* Vezels zorgen ervoor dat je je sneller voldaan voelt en meer controle hebt over je eetlust en gewicht.

* Vezels verminderen het risico op bepaalde soorten kanker, waaronder darm- en borstkanker.