‘Wat zie jij er belle uit!’ kost binnenkort 350 euro

 

Il n’y a qu’un bonheur dans la vie: c’est d’aimer et d’être aimé – beminnen en bemind worden, dat is het enige geluk in het leven.

Er zijn weinig talen waarin de liefde zo romantisch klinkt als het Frans. Is Parijs niet de stad van de liefde?

Maar daar dreigt een einde aan te komen. Versieren is binnenkort strafbaar in het land waar passie en hartstocht de belangrijkste exportproducten zijn.

 

Fluiten naar vrouwen, “God was in een goede bui toen hij jou schiep”, vissen naar haar telefoonnummer: daar staat straks 350 euro tegenover.

Het is een idee van een parlementaire werkgroep ingesteld door Marlene Schiappa, de Franse staatssecretaris voor Gelijkheid.

Mannen die “de bewegingsvrijheid van vrouwen in de openbare ruimte schenden” – lees: versierders – kunnen ter plekke een boete krijgen van 90 euro, eveneens ter plekke te betalen. Het bedrag kan oplopen tot 350 euro.

Schiappa, een 34-jarige feministe, riep al in oktober 2017 op om het lastig vallen van vrouwen strafbaar te maken. In het wetsconcept zijn achter een vrouw aan lopen, om haar telefoonnummer vragen, complimentjes maken over haar uiterlijk of naar haar fluiten allemaal strafbaar.

De bewondering voor vrouwen is in Frankrijk een enorm probleem: uit onderzoek blijkt dat 100 procent van alle Françaises weleens in het openbaar heeft moeten aanhoren dat zij er fantastisch uitzag.

Het blijft gissen naar de handhaving: L’amour est une passion qui ne se soumet à rien, et à qui, au contraire, toutes choses se soumettent (de liefde is een passie die zich nergens aan onderwerpt, integendeel, alles onderwerpt zich aan de liefde). En daar is geen woord Frans bij.

Overige berichten