fbpx

Wat te doen als je denkt dat je apenpokken hebt

GFC NIEUWSREDACTIE- Omdat het aantal gevallen van apenpokken internationaal blijft stijgen, weten veel mensen nog steeds niet wat ze moeten doen als ze vermoeden dat ze de ziekte hebben.

Gezondheidsautoriteiten raden patiënten die zich zorgen maken over een mogelijke apenpokkeninfectie aan contact op te nemen met hun huisarts.

In de meeste gevallen is apenpokken geen medisch noodgeval, dus patiënten hoeven niet naar de afdeling spoedeisende hulp te gaan.
Evaluatie om te bepalen of apenpokkentests nodig zijn, kunnen worden gepland door contact op te nemen met een huisarts of via de spoedeisende hulp.

Symptomen

Apenpokken kunnen beginnen met symptomen zoals griep, met koorts, lage energie, gezwollen lymfeklieren en algemene pijn in het lichaam. Binnen één tot drie dagen (soms langer) na het verschijnen van koorts kan de persoon huiduitslag of zweren ontwikkelen. De zweren zullen verschillende stadia doorlopen, waaronder korstjes, voordat ze genezen.

BEKIJK OOK
COVID-19-infecties verhogen risico op langdurige hersenproblemen: beroertes, depressie, angst, migraine

Overdracht

Apenpokken worden overgedragen door nauw persoonlijk contact met laesies, lichaamsvloeistoffen en ademhalingsdruppeltjes, en door verontreinigde materialen zoals kleding of beddengoed.

Volgens een recente studie in The New England Journal of Medicine zijn patiënten met de diagnose apenpokken voornamelijk 25-54 jaar oud. Uit de studie bleek dat 98% man is en 97% mannen die seks hebben met andere mannen. Maar gezondheidsexperts waarschuwen dat iedereen besmet kan raken.