fbpx

Wat staat er niet in de Schijf van Vijf?

Tussendoortjes als koekjes, frisdrank en chips horen niet in de Schijf van Vijf. Maar ook producten als witbrood, sauzen, vleeswaren, zoet broodbeleg en vla vallen erbuiten. Als je volgens de Schijf van Vijf eet kunnen ze er wel bij, maar niet te veel en niet te vaak.

Uitleg over dagkeuze (iets kleins)

Een dagkeuze is iets kleins: Een klein koekje, een waterijsje, een stukje chocolade, honing voor in de yoghurt of een eetlepel tomatenketchup. Grote eters, zoals tieners in de groei, kunnen maximaal 5 porties erbij nemen. Minder grote eters gaan uit van maximaal 3 tot 4 porties. Kinderen jonger dan 4 jaar hebben weinig ruimte voor dagkeuzes. Geef een jong kind eventueel een dagkeuze als beleg op brood, maar liever niet als tussendoortje.

Uitleg over weekkeuze (iets groters)

Een weekkeuze is wat groter: Een croissant, een stuk taart, een zakje chips, een glas frisdrank, een diepvriespizza of een bakje gezoete ontbijtgranen. Deze keuzes passen er elke week bij, maar kies in totaal niet meer dan 3 porties per week. Hou het klein en eet niet te vaak hetzelfde. Kinderen jonger dan 4 jaar hebben geen ruimte voor weekkeuzes.

BEKIJK OOK
Ontevreden vrouw stuurt vriend naar dokter voor vergroting geslachtsdeel

Elke stap telt

Volg je deze vuistregel en eet je gezond volgens de Schijf van Vijf? Dan krijg je niet te veel calorieën, verzadigd vet en zout binnen. Misschien eet je nu veel meer buiten de Schijf van Vijf en is dit een beetje schrikken. Bedenk dan dat elke stap in de goede richting goed is voor je gezondheid. Het hoeft niet meteen perfect. Je kunt bijvoorbeeld één voor één de producten buiten de Schijf van Vijf vervangen voor een gezondere keuze in de Schijf van Vijf.

Maak je eigen vuistregels

Wil je gezonder gaan eten en minder buiten de Schijf van Vijf? Kijk dan hoeveel je buiten de Schijf van Vijf eet. Neem je veel vaker dan 3 tot 5 keer per dag iets kleins en 3 keer per week iets groters? Dan kun je je eigen vuistregels maken. Dit zijn handige afspraken met jezelf.