fbpx

Wat je kan doen tegen snackaanvallen

‘Bij eetbuien kunnen je hormonen een beetje uit balans zijn. Ghreline is het hormoon dat je eetlust stimuleert, terwijl leptine aan je lichaam het signaal geeft dat je genoeg hebt. Die hormonen werken samen om je hongergevoel in balans te houden. Stress, te weinig slaap, je menstruatie kunnen je hormonen dan in de war brengen, waardoor je zin krijgt in McDonalds, een donut, Oreo’s of een grote zak M&M’s op de bank. En hoe meer suikers je dan eet, hoe meer onbalans er is, waardoor je in een vicieuze cirkel terechtkomt en blijft eten.

Voeding is ook emotie. Toen je nog klein was, kreeg je al een snoepje als je flink was. Je mama gaf je iets zoets. Dat aangeleerde gedrag is er nog altijd. Nu nog belonen we onszelf met een lekker stuk chocoladecake of een pakje koeken en niet met een wortel of komkommer, zeker na een lange stressvolle dag. Het is jouw moment en je wil jezelf verwennen. Je verliest de controle en eet verder.

BEKIJK OOK  Intermittent Fasting werkt toch niet om sneller af te vallen blijkt uit nieuw onderzoek

Probeer daarom te zondigen met dingen die wel goed voor je zijn. Koop koekjes zonder geraffineerde suiker of maak je koekjes zelf met natuurlijke ingrediënten. Dat zorgt ervoor dat je lichaam ze beter verteert en dat je minder gaat verlangen naar andere cravings.