fbpx
Wat is fentanyl? Gebruik dodelijke drug neemt wereldwijd toe

GFC NIEUWS- “Dealers peppen cocaïne en heroïne op met fentanyl, en jongvolwassenen sterven bij bosjes. Het is epidemisch. Het is gewoon verschrikkelijk”, zeggen bezorgde artsen in Groot-Brittannië.

Het gebruik van de drug neemt schrikbarend toe, vooral onder jongeren. Wereldwijd is er een stijging te bespeuren.

Terwijl er sprake is van een neerwaartse trend bij sterfgevallen als gevolg van voorgeschreven opioïden, is het aantal sterfgevallen als gevolg van een overdosis fentanyl dramatisch gestegen in Groot-Brittannië, met wel 540 procent in drie jaar tijd.

Fentanyl is een synthetische opioïde pijnstiller die wordt voorgeschreven voor het behandelen van ernstige pijn. Het is verwant aan heroïne, maar veel dodelijker omdat het veel sterker is – 50 keer sterker dan heroïne, volgens de Centra ter Controle en Voorkoming van Ziekten.

De foto toont een dodelijke dosis heroïne, van ongeveer 30 milligram, vergeleken met fentanyl, een dosis van slechts 3 milligram. Het is zelfs zo dat ambulancepersoneel uiterst voorzichtig te werk gaat bij een overdosis – als je het gewoon aanraakt of inhaleert, kan het al dodelijk zijn.

Fentanyl is zoveel krachtiger dan heroïne vanwege de verschillen in chemische structuur. Beide chemische stoffen binden zich aan de “mu opium receptor” in de hersenen. Maar fentanyl komt daar sneller dan heroïne omdat het zich makkelijker een weg baant door het vetweefsel in de hersenen. Het grijpt zich ook zo stevig vast aan de receptor, dat er niet veel voor nodig is om de effecten van opioïden in het lichaam in te schakelen.

Aangezien fentanyl een fijn poeder is, is het makkelijk met andere drugs te mengen. Het ziet er precies hetzelfde uit als heroïne, zodat gebruikers die heroïne injecteren die is opgepept met fentanyl, pas weten dat ze een dodelijke dosis hebben geïnjecteerd als het te laat is.

Meer gezondheidsnieuws

Slimme toiletten die kanker kunnen opsporen

GFC NIEUWS- Wetenschappers aan de Standord University in de VS hebben een toilet ontwikkeld dat ontlasting en urine analyseert op ziektes. Dikke vrouwen makkelijk slank…

Meer bacteriën op afstandsbediening dan wc-bril

GFC NIEUWS- Een afstandsbediening is een grote bron van bacteriën, waarschuwen wetenschappers. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op…

Verspreiding coronavirus neemt af, zegt WHO

GFC NIEUWS- Het aantal nieuwe coronavirusinfecties loopt terug in China, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op basis van nieuwe medische rapporten. Dikke vrouwen makkelijk slank met…

Wimperachtige haargroei in mond van vrouw

GFC NIEUWS- Een Italiaanse vrouw ontwikkelde een zeldzame, letterlijk huiveringwekkende ziekte. Dikke vrouwen makkelijk slank met LC- methode van Constantin, zeggen wetenschappers. Klik op de…