fbpx

Wat gebeurt er in je hoofd en hart wanneer je geliefde van wie je houdt de relatie beëindigd

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Elke tiener of volwassene die ooit heeft gehouden van zijn of haar partner en een liefdesbreuk met diegene achter de rug heeft weet hoe pijnlijk dat is.

De één weet er rationeel mee om te gaan, maar er zijn ook velen die niet in staat zijn om het pijnlijk liefdesverdriet te verwerken.

Helaas slaan bij sommige vrouwen en mannen ‘de stoppen in het brein’ helemaal door en wordt er fysiek of verbaal geweld toegepast. Jammer genoeg komt het ook vaker voor dat dit fatale gevolgen heeft.

Maar wat gebeurt er in het brein en hart wanneer je vriendin of vriend om wie je zielsveel geeft je vertelt dat zij of hij de liefdesrelatie wenst te beëindigen?

GFC gezondheidsredactie vroeg dat aan de Europese verjongingsexpert en mental health expert Jonathan Clarke.

HORMONENHUISHOUDING

Jonathan Clarke legt vanuit Den Haag aan GFC uit dat voornamelijk de hormonen oxytocine en dopamine in verhoogde mate vrijkomen als we verliefd zijn.

De topexpert laat weten dat bij een relatiebreuk er een sterke verandering plaatsvind in de hormoonbalans.

“Onder anderen dopamine en oxytocine dalen significant bij liefdeverdriet en worden vervangen door het stresshormoon cortisol”.

Jonathan Clarke die de belangrijkste adviseur is van Constantin wijst erop dat liefde net als drugs erg verslavend kan zijn.

BEKIJK OOK
Vrouwen met tattoos en piercings niet geschikt voor langdurige liefdesrelaties, zegt Canadese mannencoach

“Dat komt door dopamine en oxytocine die ons lichaam aanmaken wanneer we echt gehecht raken aan iemand”.

Hij wijst erop dat een chronisch verhoogd cortisol talrijke emotionele en fysiek klachten met zich kan meebrengen.

“Als het brein langdurig wordt blootgesteld aan hoge concentraties cortisol bestaat er een grote kans op emotionele labiliteit, depressiviteit en prikkelbaarheid”.

Met emotionele labiliteit bedoelt hij onder meer: snel optredende, vaak onbeheersbare en overdreven stemmingswisselingen waarbij zeer sterke emoties of gevoelens de overhand nemen.

BROKEN HEART SYNDROME

Acuut liefdesverdriet maar ook droefenis als gevolg van andere oorzaken kan in sommige gevallen zelfs hartklachten geven: stresscardiomyopathie.

“Bij ernstige acute geestelijke en fysieke stress maakt het lichaam onder anderen veel adrenaline en noradrenaline aan”.

“Een teveel aan adrenaline kan zorgen voor een vernauwing van de kleine bloedvaten naar het hart. Het hart krijgt dan minder bloed. Het hormoon zorgt in dit stadium ook voor een overschot aan calcium in het hart, wat vervolgens kan zorgen voor hartritmestoringen”, stelt Jonathan Clarke.

De Europeaan zegt tot slot dat hartklachten veroorzaakt door een overmaat aan adrenaline omkeerbaar zijn.