Wassers nemen geen advies aan van mensen die hun kip met alleen peper en zout klaarmaken

Redactie GFC Nieuws — Het advies van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC) om rauwe kip niet te wassen, joeg vele Amerikaanse consumenten de gordijnen in. Het meest gebruikte tegenargument op Twitter was: mijn moeder en grootmoeder wasten hun rauwe kip, dus blijf ik het ook doen. Wat een twitteraar tot de verzuchting bracht: “Deze mensen [het CDC] genezen ebola, maar men vertrouwt hun advies niet over het omgaan met pluimvee?”

Twitter bleek scherp verdeeld in Wassers en Viezeriken (de laatste kwalificatie werd door de Wassers gegeven aan de tegenpartij): “Iedereen die zijn kip niet wast, is gewoon smerig” (Rascheem kitson).

Het klassieke geloof in de desinfecterende werking van azijn en citroen bleek diep te zitten, hoewel velen toch vatbaar bleken voor nieuwe inzichten.

“De reacties hier herinneren mij eraan dat veel mensen dingen doen omdat het altijd al zo werd gedaan, en zij zich nooit hebben afgevraagd waarom,” schreef lloydowens.

“Mag ik het [vlees] niet eens een klein beetje afspoelen? Verdorie” jammerde #TrustNoOne, en “Ik kom uit het Caribisch Gebied… Jamaica om precies te zijn. Hier wast iedereen elke keer alles wat met voedsel te maken heeft”, liet Rascheem kitson weten.

IG:DjSanjay876 bracht de discussie terug tot een meningsverschil over culinaire cultuur: “Sorry. We nemen geen adviezen van mensen die hun vlees alleen maar met peper en zout kruiden.”

Ernstige ziekte

Het CDC wees er in een tweede tweet nogmaals op: het was niet de bedoeling zoveel ophef te veroorzaken over het wassen van kip.

“Maar het is waar: doodt bacteriën door de kip grondig te verhitten, niet door haar te wassen,” herhaalt het instituut. “Je zou geen enkele pluimveesoort, vleessoort of eieren moeten wassen vóór het klaarmaken.”

Iedereen kan voedselvergiftiging oplopen, legt het CDC uit. Maar kinderen jonger dan 5 en personen ouder dan 65, mensen met een verzwakt immuunsysteem en zwangere vrouwen, lopen veel meer kans een ernstige ziekte op te lopen.

Overige berichten