fbpx

Wapenhandelaar die Amerika hielp tegen de vijand, vervolgd voor wapenverkoop aan de vijand

Redactie GFC Nieuws — In de jaren-80 had Amerika een bondgenoot nodig tegen Iran. Buurland Irak was destijds in oorlog met Iran. Dat maakte hen de perfecte partner voor de Amerikanen. De CIA zorgde dat Irak wapens kreeg via een rijke wapenhandelaar. Vandaag wordt deze handelaar door Amerika vervolgd, omdat hij wapens leverde aan Irak.

Het is voor een gewoon mens nauwelijks te volgen. Carlos Cardoen verkocht met steun van de Amerikaanse inlichtingendienst clusterbommen aan Irak, die Saddam Hoessein nodig had om Iran te bestoken.

Enkele jaren later echter werd Irak opgenomen in de “As van het Kwaad”, bedacht door president George W. Bush.

BEKIJK OOK
Trio-granman Kwamalasemutu brengt enkele brandende vraagstukken onder aandacht ROS-minister

De oude vriend keerde zich tegen zijn vroegere bondgenoot, en Saddam bestookte tijdens de Golfoorlog zijn nieuwe vijanden met de wapens die hij van hun had gekocht. Dat bracht de tussenpersoon, Carlos Cardoen, in een lastig parket.

Hij had immers de vijand geholpen aan wapens die tegen de VS werden gebruikt. Dat de Amerikanen daar zelf aan hadden meegewerkt, maakt niets uit.

Washington eist dat Chili de wapenhandelaar uitlevert, zodat hij in de VS berecht kan worden. In liefde en oorlog is alles geoorloofd, zei Don Quichot; in het zakenleven eveneens.