Wanneer de ambulance bellen? Belangrijke signalen van een mogelijke hartaanval

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- In de media worden burgers in diverse landen aangespoord om de signalen te herkennen die in een vroege stadia van een hartaanval voor zou kunnen komen.

Snel handelen is essentieel om verdere schade of eventueel overlijden bij een hartaanval te voorkomen. Lees deze informatie aandachtig en deel dit met uw naasten.

Hoewel een hartaanval een hartstilstand kan veroorzaken, zijn het twee verschillende dingen die vaak met elkaar verward worden.

Een hartaanval treedt op wanneer de toevoer van bloed naar het hart wordt geblokkeerd, waardoor de zuurstoftoevoer vermindert en mogelijk ernstige spierschade kan veroorzaken.

Een hartstilstand gebeurt meestal plotseling en zonder waarschuwing waarbij de persoon snel het bewustzijn verliest.

Het hart stopt, is er geen pols en is de prognose niet best. Mensen sterven vaak binnen enkele minuten zonder behandeling. Een hartaanval kan leiden tot een hartstilstand.

OOK INTERESSANT
Gezinsplanning in tijden van crisis: Een belangrijke overweging

Een nieuwe campagne van de Britse gezondheidsautoriteit NHS vond dat drie op de vier mensen dachten dat ze dezelfde aandoening hadden.

Vroege indicatoren van een hartaanval zijn plotseling hevig zweten en beklemming op de borst.

NHS-onderzoek toont ook aan dat terwijl 70 procent van de ondervraagden begreep dat pijn op de borst een symptoom
is van een hartaanval, slechts 41 procent wist dat zweten dat ook is.

Symptomen van een hartaanval kunnen zijn:

• Pijn op de borst. Een gevoel van druk, zwaarte, beklemming of knijpen over de borst. De zogeheten ‘olifant op de borst.’

• Pijn in andere delen van het lichaam. Het kan voelen alsof de pijn zich verspreidt van uw borst naar uw armen (meestal is de linkerarm aangetast, maar het kan beide armen beïnvloeden), kaak, nek, rug en buikstreek.

OOK INTERESSANT
'Afrikaanse toestanden' in Suriname: Eigen waterputten graven door beperkte toegang waterleidingnetwerk

• Licht gevoel in het hoofd of duizelig.

• Zweten.

• Kortademigheid.

• Zich misselijk voelen, of braken.

• Een overweldigend gevoel van angst (vergelijkbaar met het hebben van een paniekaanval).

• Hoesten of piepende ademhaling.

Hoewel de pijn op de borst vaak ernstig is, kunnen sommige mensen slechts lichte pijn ervaren, vergelijkbaar met maagzuur.

Ondanks het meest voorkomende symptoom van een hartaanval bij zowel mannen als vrouwen pijn op de borst is, hebben vrouwen meer kans op andere symptomen zoals kortademigheid, misselijkheid / braken en rug- of kaakpijn.

BEKIJK OOK GFC NIEUWS: Een hartaanval of beroerte kun je meestal voorkomen: de beste preventieadviezen van een topexpert