fbpx
Wanica Ziekenhuis bewijs van hechtere relatie Suriname-China

GFC NIEUWS- Het Regionaal Streekziekenhuis Wanica (RSW) is het bewijs van een steeds hechter wordende relatie tussen de Republiek Suriname en de Volksrepubliek China.

Het ziekenhuis te Vredenburg Serie B werd op 7 februari technisch opgeleverd en aan het ministerie van Volksgezondheid overgedragen. Zowel vicepresident Ashwin Adhin, minister Antoine Elias van Volksgezondheid als de Chinese ambassadeur Liu Quan benadrukten bij die gelegenheid de relatie tussen de twee landen.

Volgens de vicepresident zijn China en Suriname door het ziekenhuis, als geschenk van het Aziatische land aan Suriname, dichterbij elkaar gekomen. Het RSW is tot nu toe het grootste project dat is uitgevoerd sinds het begin van de relatie tussen de twee landen. De vicepresident sprak van een versterkt en hechter strategisch partnerschap en het resultaat van samenwerken.

Adhin gaf te kennen dat toen president Desiré Bouterse hem in 2013 vroeg om minister van Onderwijs te worden, het staatshoofd ook meteen benadrukte dat onderwijs en volksgezondheid de pijlers van de toekomst zijn. Bij deze memoreerde hij dan ook de woorden van de president, namelijk dat de toekomst zal zijn wat wij ervan zullen maken.

Volgens Adhin heeft de Chinese regering met dit geschenk het hart van Suriname geraakt. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid sprak op zijn beurt van een parel die aan Suriname is geschonken. Hij bracht het ziekenhuis in Wanica in lijn met het decentralisatiebeleid van de regering. Hiermee heeft de regering opnieuw een van haar doelen bereikt.

Ambassadeur Liu Quan benadrukte dat er twee partijen hebben samengewerkt om het bouwproject tot een succes te maken. Het RSW is volgens hem een van moderne standaarden en een geschenk van China aan Suriname.

De diplomaat noemde de relatie tussen China en Suriname uitstekend. Hij bracht in herinnering het staatsbezoek van president Bouterse in november 2019 aan China, dat een succes is geweest. Dit bezoek en de bouw van het ziekenhuis zijn het bewijs dat de relatie tussen de twee landen naar een van strategisch partnerschap gaan.

Met de overdracht is het RSW officieel in handen van het ministerie van Volksgezondheid. Het hospitaal dat hiermee zijn eerste fase ingaat, moet in april volledig operationeel zijn. M

et de technische oplevering zijn voorlopig de Spoedeisende Hulp, Huisartsenpost en de Apotheek beschikbaar.

Van tweedelijnszorg zal het Regionaal Ziekenhuis Wanica uiteindelijk moeten uitgroeien naar één van derdelijnszorg.

Meer nieuws

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…

Wegomlegging in verband met 25 november

GFC NIEUWS- In het kader van de herdenking van 45 jaar Staatkundige Onafhankelijkheid, waarbij door de gewapende machten een parade en defilé zal worden gehouden,…

Dorpelingen keuren kaart Wit Santi goed

GFC NIEUWS- Bewoners van Wit Santi in Para hebben afgelopen zaterdag de kaart van het woon- en leefgebied van Wit Santi goedgekeurd tijdens een dorpsvergadering.

Gouddelver vermoedelijk verdronken

GFC NIEUWS- Het levenloos lichaam van de 22-jarige gouddelver Marvin Klassie is op 22 november door andere gouddelvers in een kreek in het dorp Waki…

PAHO doneert aan Volksgezondheid

GFC NIEUWS- De Pan American Health Organization (PAHO)/World Health Organization (WHO) heeft persoonlijke beschermingsmiddelen gedoneerd aan het ministerie van Volksgezondheid.