fbpx

Wanhopige moeder geeft haar dochtertje mee aan vreemde man op Afrikaanse luchthaven

Vijftien jaar geleden legde Zainab Sesay het lot van haar vijfjarige dochtertje Maya in de handen van een onbekende Amerikaan, die ze op het Lungi-vliegveld in Sierra Leone voor het eerst ontmoette. Nu, vijftien jaar later, Maya is inmiddels twintig, hebben moeder en dochter hun ‘redder’ kunnen opsporen. “Ik besef dat ik er misschien niet meer zou zijn als hij me niet had meegenomen.”

De kleine Maya moest vijftien jaar geleden direct Sierra Leone uit, terug naar de VS, waar haar oma haar zou opwachten. Mama Zainab kon op dat moment niet meereizen. Ze moest haar dochtertje noodgedwongen meegeven aan een vreemde om haar te redden.

Op een onbewaakt ogenblik pakte Zainab het Hello Kitty-tasje van haar dochter in en nam ze haar mee naar het vliegveld, waar ze alle ticketdesks afging om iemand te vinden die naar de VS zou vliegen. Maar de reisagenten wilden haar die informatie “om privacyredenen” niet verstrekken. “Welke stad dan ook, als het maar in de VS is”, drong de vrouw aan, maar alles was tevergeefs, tot een milde reisagent heimelijk een knikje gaf richting een jonge man, die een eindje verderop stond te wachten.

Zainab vertrouwde op haar gevoel dat haar dochtertje veilig zou zijn bij Tom Perriello. En dat bleek zo te zijn, al was de vlucht niet gemakkelijk voor zowel Maya als haar begeleider. Het meisje huilde onbedaarlijk toen ze haar moeder zag verdwijnen en was bang dat ze haar nooit meer zou zien.

Toen ze na een lange reis eindelijk aankwamen op de luchthaven in Virginia, vloog Maya haar grootmoeder meteen in de armen. Vijftien jaar lang hadden Zainab en haar moeder geen contact meer met Tom. Beiden vertelden het verhaal door de jaren heen meermaals aan vrienden en collega’s, maar pas vorige week herkende iemand het verhaal, waardoor de twee opnieuw met elkaar in contact konden komen.