fbpx

Waarschuwing: bekende slaapmedicatie kan kans op dementie verhogen

GFC NIEUWSREDACTIE- Een nieuwe wetenschappelijke studie toont aan dat slaapmedicatie het risico op dementie bij blanken verhoogt.

Maar het type en de hoeveelheid van de medicatie kunnen factoren zijn die het hogere risico verklaren.

Het volgt op eerder werk dat aantoont dat zwarten een hogere kans hebben dan blanken op het ontwikkelen van alzheimer, de meest voorkomende vorm van dementie, en dat ze verschillende risicofactoren en ziektemanifestatie hebben.

De definitieve gecorrigeerde versie van de studie werd onlangs gepubliceerd in het Journal of Alzheimer’s Disease.
Tijdens het onderzoek ontwikkelde 20% dementie.

Blanke deelnemers die “vaak” of “bijna altijd” slaapmedicatie namen, hadden een 79% hogere kans op het ontwikkelen van dementie in vergelijking met degenen die ze “nooit” of “zelden” gebruikten.

Onder zwarte deelnemers – van wie de consumptie van slaapmiddelen duidelijk lager was – hadden frequente gebruikers een vergelijkbare kans op het ontwikkelen van dementie dan degenen die zich onthielden of zelden de medicijnen gebruikten.

“Verschillen kunnen worden toegeschreven aan sociaaleconomische status,” zei eerste auteur Yue Leng, PhD, van de UCSF Department of Psychiatry and Behavioral Sciences en Weill Institute for Neurosciences. “Zwarte deelnemers die toegang hebben tot slaapmedicatie kunnen een selecte groep zijn met een hoge sociaaleconomische status en dus een grotere cognitieve reserve, waardoor ze minder vatbaar zijn voor dementie.

“Het is ook mogelijk dat sommige slaapmedicijnen geassocieerd waren met een hoger risico op dementie dan andere.”
De onderzoekers ontdekten dat blanken, met 7,7%, drie keer zoveel kans hadden als zwarten, met 2,7%, om slaapmedicatie vaak, vijf tot 15 keer per maand, of bijna altijd, 16 keer per maand tot dagelijks te nemen.

OOK INTERESSANT
Vrouwen die in ploegendiensten werken lopen risico op erge ziekten

Blanken hadden bijna twee keer zoveel kans om benzodiazepinen te gebruiken, zoals Halcion, Dalmane en Restoril, voorgeschreven voor chronische slapeloosheid.

Blanken hadden ook 10 keer zoveel kans om trazodon te nemen, een antidepressivum dat bekend staat onder de handelsnamen Desyrel en Oleptro, dat ook als slaapmiddel kan worden voorgeschreven. En ze hadden meer dan zeven keer zoveel kans om “Z-drugs” te nemen, zoals Ambien, een zogenaamd kalmerend-hypnotisch middel.

Hoewel toekomstige studies duidelijkheid kunnen bieden over de cognitieve risico’s of beloningen van slaapmedicatie en de rol die ras kan spelen, moeten patiënten met slechte slaap aarzelen voordat ze medicijnen overwegen, volgens Leng.

“De eerste stap is om te bepalen met wat voor soort slaapproblemen patiënten te maken hebben. Een slaaptest kan nodig zijn als slaapapneu een mogelijkheid is, “zei ze.

“Als slapeloosheid wordt gediagnosticeerd, is cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid (CGT-i) de eerstelijnsbehandeling. Als medicatie moet worden gebruikt, is melatonine misschien een veiligere optie, maar we hebben meer bewijs nodig om de langetermijnimpact op de gezondheid te begrijpen.”