fbpx
Waarom donkere mensen veel vaker dood gaan door corona

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE-  Het is bekend dat donkergekleurde mensen veel vaker dood gaan in vergelijking met blanken nadat ze besmet zijn geraakt met het coronavirus. 

70 procent van de dodelijke slachtoffers in de Amerikaanse staat Chicago  is zwart terwijl slechts 30 procent van de bevolking Afro-Amerikaans is. Ook in New York, New Orleans, Detroit en Milwaukee zijn er verhoudingsgewijs  significant meer zwarte mensen die komen te overlijden. Zie ook link van het Amerikaanse Centers For disease Control> https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/community/health-equity/race-ethnicity.html

Het is evident dat de donkergekleurde bevolking in Amerika veel harder wordt getroffen door het coronavirus. Veel artsen leggen een verband met een tekort aan vitamine D3.

Recent onderzoek van Britse wetenschappers verbonden aan de Northwestern University heeft aangetoond dat mensen met een vitamine D -tekort meer risico lopen op ernstige complicaties van COVID-19 en eerder komen te overlijden.

GFC Nieuws berichtte eerder dit jaar vaker over het verband van een tekort aan vitamine D3 in relatie met het aantal doden door COVID-19.

Een Internationaal gediplomeerde topexpert van Constantin in Paramaribo legde in maart dit jaar al uit dat wij in Suriname gretig gebruik moeten maken van de zon, omdat wij daarmee de weerstand verbeteren en zo meer overlevingskans hebben bij een besmetting met het potentieel dodelijk coronavirus, het griepvirus, andere virusziekten evenals andere ernstige ziekten.

Er bestaat volgens de topexpert bij velen in Suriname helaas een verkeerd idee dat onze vitamine D status altijd goed is omdat wij vlak bij de evenaar wonen en er genoeg zonlicht is. Maar wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een groot deel van de bevolking dichtbij de evenaar, ondanks de vele zonuren, een vitamine D3 – tekort heeft.

Donkere mensen hebben vaker een tekort aan deze zeer belangrijke vitamine

Donkere mensen hebben veel meer moeite om deze vitamine door de zon aan te maken. Deze groep doet er daarom verstandig aan om iets langer in de zon te gaan.

“Niet alleen om meer weerstand op te bouwen bij een eventuele besmetting met het coronavirus, griepvirussen of andere ziekmakers. Ook bij verschillende ernstige ziekten is onomstotelijk aangetoond dat een tekort aan vitamine D3 een zeer belangrijke factor speelt”.

“Het advies is dus om dagelijks voldoende, 10 tot 12 minuten, met zoveel mogelijk ontbloot lichaam in de zon te gaan. Vooral erg donkergekleurde mensen moeten/mogen veel langer met voldoende ontbloot lichaam in de zon omdat ze meer moeite hebben (door meer pigment) in vergelijking met witte mensen om vitamine D aan te maken. Het is volgens onderzoek veel beter voor de lichamelijke weerstand om te zorgen voor een goede vitamine D status”, stelt de topexpert van Constantin.

De Engelse professor John Campbell zegt er het volgende over: “er is steeds meer bewijs dat personen met te weinig D3 de ziekte Covid-19 minder vaak overleven en de klachten heftiger zijn. Diegenen met een hoge spiegel doen het veel beter. Zorg daarom voor voldoende D3 zodat je meer bescherming krijgt”, aldus de professor.

Meer nieuws

DOE en A20 gaan samenwerken

GFC NIEUWS- Met het oog op de stabiele ontwikkeling van Suriname, tekenen op 27 november de politieke partijen Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) en…

Nickerie drie agronomen rijker

GFC NIEUWS- Sanchit Chandenie, Gangapersad Roshnie en Jaggessar Chandriekapersad zijn de eerste drie studenten die, zijn afgestudeerd van het programma Agronomie aan het Polytechnic College…

‘Suriname surprise op Curaçao’

GFC NIEUWS- Roberto Tjon A Meeuw, Surinaams kunstenaar en surfliefhebber op Curaçao, spat heldere kleuren verf over tientallen tegeltjes.

Nieuwe RvC bij BGVS

GFC NIEUWS- Het Bedrijf Geneesmiddelen Voorziening Suriname (BGVS) heeft een nieuwe raad van commissarissen (RvC).

“Suriname staat er als land”

GFC NIEUWS- “Sommigen zeggen dat ons land 45 jaar heeft verkwist. Anderen spreken van verloren dromen. Ik zie dat anders. Ik zie een land dat…

5 nieuwe coronagevallen genoteerd

GFC NIEUWS- 5 personen zijn besmet geraakt met het coronavirus. Deze gevallen deden zich voor in Paramaribo (2), Wanica (2) en Para (1)

Lijk 19-jarige visser aangespoeld

GFC NIEUWS- Het ontzielde lichaam van de ongeveer 19-jarige visser Ulrick France is in de vroege ochtend van 23 november nabij de steiger aan de…

“Ook wij gaan weer naar school!”

GFC NIEUWS- Samen met alle scholen is ook de stimulatiegroep voor dove- en slechthorende kinderen van start gegaan met het nieuwe schooljaar.

Geslaagde Independence Day Run 2020

GFC NIEUWS- Nadat al vroeg in het jaar duidelijk werd dat de Srefidensi Marathon dit jaar geen voortgang zou vinden heeft een aantal hardlopers het…