Zonnebloemolie maakt extra dik en is ongezond

GFC NIEUWS- GEZONDHEIDSREDACTIE– Veel mensen gaan ervan uit dat zonnebloemolie erg gezond is, want het is plantaardig. Maar volgens topexperts is dat beslist niet zo.

Wat is de reden dat steeds meer internationale deskundigen adviseren om geen goedkope zonnebloemolie meer te gebruiken? De olie bevat veel omega- 6 vetzuren die het lichaam juist een signaal geven om extra lichaamsvet vast te houden. Simpelweg: er is een grote kans dat je extra dik kan worden van zonnebloemolie. Dit in tegenstelling tot olijfolie die wel sterk wordt aanbevolen. Daarenboven blijkt goedkope zonnebloemolie ongezond te zijn.

GFC Nieuws vroeg aan twee experts van Constantin met meer dan 20 jaar ervaring om meer uitleg.

“Het is moeilijk en duur om zonnebloempitten koud te persen. Fabrikanten kiezen daarom vaak voor een goedkope heftige chemische methode om de olie te persen, bleken, verhitten en de geur helemaal te veranderen. Daarbij worden bijvoorbeeld ook petroleum en diverse soorten chemische zuren gebruikt om het spul te ontwaxen”, legt professor dr. Alvarez, die verbonden is aan Constantin, uit aan GFC Nieuws.

De chemische behandeling van de zonnebloemolie heeft een negatieve invloed op de structuur, wat resulteert in een toename van omega-6 vetzuren en andere chemische stoffen die erin achterblijven. Het gebruik van deze zonnebloemolie, die eigenlijk helemaal niet meer zo natuurlijk is, heeft volgens de professor geen positieve invloed op de gezondheid. Ook bij goedkope sojaolie wordt deze onnatuurlijke verwerkingsmethode vaak toegepast.

Een overschot aan omega- 6 vetzuren in verhouding met omega – 3 vetzuren wordt zeer sterk in verband gebracht met overgewicht, diabetes, hart -en vaatziekten, ontstekingen, gewrichtsklachten, Alzheimer en talrijke andere ernstige chronische- en acute welvaartsaandoeningen.

“Er ontstaat door teveel inname van omega-6 vetzuren in bijvoorbeeld zonnebloemolie, vaak een zeer scheve balans met de gezonde omega- 3 vetzuren. En dat levert veel gezondheidsproblemen evenals overgewicht op”, stelt een ervaren afslankspecialist van Constantin desgevraagd. Zie ook link >STUDIE

De experts leggen verder uit dat het koud persen van olijfolie en kokosolie veel makkelijker gebeurt. Koudgeperste olijfolie is veel natuurlijker en erg goed voor de gezondheid en slanke lijn.

“Wij adviseren een ieder om te kiezen voor hoge kwaliteit koudgeperste olijfolie extra Vierge (Extra Vierge: deze wordt mechanisch geperst zonder toevoegingen van chemische middelen) in een glazen fles en geen goedkope zonnebloemolie of sojaolie”.

“Olijfolie is veel natuurlijker, rijk aan gezonde enkelvoudig onverzadigde vetzuren, anti- oxidanten, werkt ontstekingsremmend, werkt beschermend bij hart – en vaatziekten, vermindert insulineresistentie (vooral gunstig voor diabetici en dikke mensen), is beter voor de slanke lijn  en geeft tal van andere gezondheidsvoordelen”, stellen de Constantin experts.

Om je omega-3 niveau omhoog te brengen, adviseren ze om vaker vette zeevis zoals sardien of wilde zalm in combinatie met olijfolie te consumeren.

Overige berichten