fbpx

Waarom zijn olijven zo gezond?

Olijven bevatten ongeveer 12 g vet per 100 gram maar ongeveer 82 % daarvan is onverzadigd vetzuur. Deze vetten worden geassocieerd met een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Ze staan er ook om bekend dat ze de totale cholesterol en het LDL-gehalte (slechte cholesterol) in het bloed reduceren. Dat is eigenlijk de belangrijkste troef van olijven en olijfolie voor onze gezondheid: ze zijn een belangrijke speler in de strijd tegen hart- en vaatziekten.

Olijven bevatten ook fenolverbindingen die heilzame eigenschappen hebben, maar over hun profiel als ‘antioxidant’ is er nog niet zoveel bekend. Hun gehalte aan antioxidanten wordt trouwens ook beïnvloed door de rijpheid van de vruchten, de variëteit en de manier waarop ze worden ingelegd of geconserveerd.

OOK INTERESSANT
Criminelen hebben nieuwe gewiekste methoden om te beroven

Kleine kanttekening: olijfolie is net zoals andere oliesoorten ook calorierijk en opgelegde olijven bevatten veel zout. Hou er ook rekening mee dat olijfolie wel behoorlijk wat vitamine E bevat maar geen vitamine D. Daarvoor moet je andere bronnen aanboren. Aan bak- en braadproducten wordt die vitamine wel toegevoegd.