Waarom werkloze Surinamers financieel rijker zijn dan 1.4 miljoen Nederlanders

Suriname Palmboom

INGEZONDEN-  Een recente levendige discussie op sociale media heeft de financiële rijkdom van Nederlanders vergeleken met die van Surinamers.

Echter, sommige deelnemers aan de discussie waren van mening dat deze vergelijking niet geheel juist was, en stelden dat werklozen en zelfs daklozen in Suriname wellicht financieel gezien beter af zijn.

Deze bewering kan op het eerste gezicht verrassend lijken. Maar bij nadere beschouwing, komt men tot het besef dat er een kern van waarheid in deze stelling schuilt.

In Suriname komen eenvoudige werknemers, werklozen en zelfs daklozen niet of nauwelijks in aanmerking voor leningen.

In tegenstelling tot Nederland, waar zelfs mensen in de bijstand gemakkelijk goederen op krediet kunnen kopen bij postorderbedrijven, en velen ondanks een hoog inkomen aanzienlijke schulden hebben bij financiële instellingen. Hierdoor staan zij per saldo in het rood.

Volgens het CBS, heeft ongeveer één op de vijf Nederlandse huishoudens, oftewel circa 1,4 miljoen huishoudens, enige vorm van schulden.

Daarentegen hebben de gemiddelde Surinamers met weinig of geen inkomen wellicht een nulsaldo, maar zijn ze in theorie dus rijker omdat ze niet in het rood staan.

S. Cruden

DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud

OOK INTERESSANT
Ondernemers in Suriname: Gevangen in ongewenste spiraal van gewapende berovingen