fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Waarom vuurwerk, als snoepjes ook werken, vraagt rechter

Een recent verbod zorgt in India voor vuurwerk. Het Indiase Hooggerechtshof bepaalde eind oktober dat knallen tijdens Diwali slechts twee uurtjes mag. Dat schiet veel mensen in India in het verkeerde keelgat.

Knallen mag op Divali alleen nog maar tussen 8 en 10 ‘s avonds, en dan nog alleen goedgekeurd vuurwerk van goedgekeurde verkopers – dus niks online verkoop meer, en ook niet meer via kleine tussenverkopers.

Vuurwerk afschieten tijdens Diwali is een populaire bezigheid, maar artsen en natuurliefhebbers die zich zorgen maken om de verontrustend hoge luchtvervuiling in het land, zijn blij met het gerechtelijke verbod.

OOK INTERESSANT
20.000 euro tip die leidt naar dader explosies filialen Suri-Change

Indiase twitteraars noemen de beperking “een aanval op hun religieuze gevoelens”, maar het Hof vindt de lawaaimakers niet noodzakelijk om mensen tot elkaar te brengen: “dat kan evengoed door het uitdelen van snoepjes,” luidde het oordeel.

Vuurwerkfabrikanten zijn woedend, niet alleen om de beperkte afschietuurtjes, maar ook omdat er voortaan strenge bepalingen gelden voor de chemicaliën die gebruikt mogen worden bij de productie.

De verkoop is nu al met 50 procent gedaald en veel vuurwerkverkopers overwegen een ander beroep.