fbpx

Waarom vrouwen, maar ook mannen met bloedarmoede vaak niet goed geholpen zijn met alleen ijzertabletten

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Het is een vaak voorkomende aandoening bij vrouwen die nog in hun vruchtbare periode zijn: bloedarmoede.

Bloedarmoede komt veel vaker voor bij vrouwen die menstrueren.

Maar de aandoening wordt ook bij mannen vastgesteld. Bij heren is er veel meer reden om goed uit te zoeken wat de oorzaak hiervan is .

Nadat ze dikwijls geconfronteerd zijn geraakt, niet altijd, met duizeligheid, hoofdpijn, een zwak gevoel, onverklaarbare moeheid en soms ook zweten en hartkloppingen gaan ze naar de dokter.

BEKIJK OOK: Waarom impotente mannen zoveel baat hebben bij Tomba in combinatie met het eten van spinazie

De meeste artsen laten bij dergelijke symptomen het hemoglobinegehalte (HB) meten. Indien de waarde bij vrouwen onder 7,5 millimol per liter is, bij mannen 8,5, is er sprake van bloedarmoede.

WAAR GAAT HET VAAK MIS

De Europese top afslank – en verjongingsexpert Jonathan Clarke, die ook een belangrijke adviseur is van Constantin Foundation, vertelt vanuit Duitsland aan GFC Nieuws  dat veel artsen verzuimen om ook andere relevante bloedwaarden tegelijkertijd te meten.

“Het valt op dat huisartsen niet nagaan hoe hoog het vitamine B12  en B6- niveau evenals dat van folaat (foliumzuur), ferritine (een eiwit met ijzer, voornamelijk opgeslagen in de lever) en ijzer  is”, stelt de topexpert.

jonathan clarke | GFC Nieuws

Volgens Clarke schrijven de meeste artsen alleen een ijzertablet, doorgaans Non heemijzer die minder goed wordt geabsorbeerd, voor en laten andere zeer belangrijke factoren soms links liggen.

BEKIJK OOK: MIJN MAN WAS BIJNA IMPOTENT EN DAT MAAKTE MIJN HUWELIJK KAPOT

“Terwijl voor een optimale bloedaanmaak andere elementen zeer cruciaal zijn. Als er los van ijzer sprake is van andere deficiënties, dan is de patiënt niet goed geholpen”, benadrukt de voedingsexpert.

Hij wijst er ook op dat veel patiënten die ijzertabletten slikken, niet de informatie krijgen dat ze dit het beste in combinatie met vitamine C kunnen doen om de opname te verbeteren.

“Ook  weten een heleboel mensen niet dat ze ijzertabletten niet in combinatie met calciumrijke voeding of drank, bijvoorbeeld zuivelproducten, moeten innemen”.

De Europese topexpert adviseert om enkele uren te wachten of tijdelijk te stoppen met melkproducten na inname van hun ijzersupplementen.

BEKIJK OOK: Dik Surinaams meisje (112 kg) dat de hele dag door at al onder de 100 kg na hulp van Europese top afslankexpert

“Een ander aspect voor personen met een laag ferritine en/of ijzerniveau is om het gebruik van thee en koffie achterwege te laten”.

“Zwarte thee kan de opname van ijzer in het bloed tot wel circa 70 procent reduceren”, legt de topadviseur van Constantin Foundation vanuit Duitsland uit.

BEKIJK OOK
Mannen, wees voorzichtig: zelfs jouw beste vriend wilt met je vrouw naar bed

Een ijzertablet innemen of ijzerrijke voeding eten en daarna een kopje thee drinken, ook slappe thee, geeft dus tegenwerking.

WELKE WAARDEN MOETEN BIJ BLOEDARMOEDE OPTIMAAL ZIJN

Het is raadzaam om bij bloedarmoede de volgende waarden naar een optimaal niveau te brengen.

1. IJzer

2. Ferritine

3. Folaat (B11)

4. B12

5. B6

BEKIJK OOK: Surinamers met pijnklachten worden geholpen met succesvolle Duitse behandelmethode

IJZER UIT GROENTEN WORDT VEEL MOEILIJKER OPGENOMEN

De topdeskundige legt uit dat IJzer in de voeding in twee vormen voorkomt. IJzer uit planten/groenten wordt veel moeilijker door het lichaam geabsorbeerd omdat daarin alleen Non heemijzer voorkomt.

Heemijzer daarentegen, dat vooral aanwezig is in vlees, vooral orgaanvlees maar ook bijvoorbeeld biefstuk, wordt veel makkelijker opgenomen door het lichaam.

HET BESTE IS OM HET MINERAAL IJZER UIT VLEES TE HALEN IN PLAATS VAN TABLETTEN

Je hemoglobine, serumijzer en/of ferritine krijg je veel makkelijker op een goed niveau door de juiste voeding. Het voordeel is dat je ook niet de bekende bijwerkingen krijgt die IJzertabletten vaak geven, veelal misselijkheid en maag-darmklachten: obstipatie en diarree.

Jonathan Clarke zegt dat patiënten met bloedarmoede en/of laag ijzer en/of ferritine, bijzonder goede resultaten behalen door het regelmatig eten van runderlever of kippenlever in combinatie met vitamine C, foliumzuur en methylcobalamine sublingual (B12 onder de tong).

BEKIJK OOK: Je voelt je niet lekker? Wat adviseren internationale gezondheidsexperts

Hij onderstreept ook het belang van foliumzuur voor het beter opnemen van B12.

De topexpert ziet in de praktijk ook vaak vrouwen met bloedarmoede wiens serumijzer binnen de norm is, maar met een te laag ferritine – een eiwit dat ijzer opslaat en vrijgeeft wanneer je lichaam het nodig heeft.

“Deze personen hebben meestal last van hoofdpijnen, soms duizeligheid en vooral moeheid waar geen verklaring voor werd gevonden omdat de ferritine nooit is gemeten”.

“Ook staat een laag ferritine in verband met een tragere werking van de schildklier, hypothyreoïdie’.

“Om die reden raad ik al mijn clienten aan om niet alleen hun serumijzer te controleren, maar ook hun ferritine, B12, folaat en B6”.

“Daarenboven moet ook de inname van voldoende vitamine C als cofactor niet uit het oog verloren worden”, aldus de topexpert tegenover GFC Nieuws.

Bekijk hier alle publicaties van gezondheidsexpert Jonathan Clarke.