fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

Waarom toch zalm eten?

Volgens verschillende gezondheidsinstanties wegen de positieve gezondheidseffecten van zalm nog altijd zwaarder dan de mogelijke negatieve gezondheidseffecten, zodat een visconsumptie van 1 á 2 keer per week aanbevolen wordt.

Zalm is een vette vis en bevat een grote hoeveelheid (meervoudig onverzadigde) omega-3 vetzuren . De mogelijke gezondheidseffecten van vis zijn waarschijnlijk te danken aan deze omega-3 vetzuren en andere voedingsstoffen zoals eiwitten, mineralen en vitamines. Daarnaast draagt het consumeren van vis indirect bij aan een verbeterde verhouding van omega-6 vetzuren en omega-3 vetzuren en wordt het in de plaats van minder gezonde voedingsmiddelen, zoals vlees, gebruikt.

Omega-3 vetzuren uit vis verlagen de concentratie van triglyceriden in het bloed. Visolievetzuren veroorzaken een kleine stijging van de concentraties LDL- en HDL-cholesterol . Echter, de concentratie van het totaal-cholesterol en de verhouding tussen totaal- en HDL-cholesterol veranderen nauwelijks. Visolievetzuren veroorzaken tevens een lichte daling van de bloeddruk van personen met een hoge bloeddruk.

OOK INTERESSANT
Surinaamse consumenten ergeren zich aan inconsistente aanvoer producten in winkels

Omega-3 vetzuren uit vis lijken ook de samenklontering van bloedplaatjes te verminderen en een anti-aritmisch effect te hebben. Visolievetzuren verminderen waarschijnlijk vooral de kans op plotse hartdood en dus niet zozeer de hartziekten die met arteriosclerose samenhangen.

Meer dan twee porties per week (of ong. 300 g per week) vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen baat hebben bij meer vis. Omdat vooral vette vis schadelijke stoffen kan bevatten, is het wel verstandig daarbij te variëren.