Hoewel Nederland door de koloniale geschiedenis al decennialang de logische bestemming is voor veel Surinamers, voelen sommigen zich uiteindelijk toch beter op hun plek in de Verenigde Staten.
Opvallend, want in Nederland wonen er naar schatting enkele honderdduizenden mensen van Surinaamse afkomst, terwijl het in Amerika om veel minder gaat.
Toch blijkt voor velen dat het gevoel van ‘ergens bij horen’ in de VS sterker aanwezig is, zo blijkt onder andere uit sociale media onderzoek van GFC Nieuws Lifestyle.
Een van de belangrijkste redenen is de zichtbare diversiteit. In Amerikaanse steden zie je mensen van allerlei achtergronden in het straatbeeld, op televisie én in topfuncties: zwart, Aziatisch, Latino, Arabisch. De VS zijn gebouwd door immigranten.
Dat zorgt voor herkenning en vertrouwen. Lifestyle-deskundige Patricia Wong zegt hierover: “Surinamers voelen zich sneller opgenomen als ze mensen zien die op hen lijken en toch succesvol zijn. In Nederland zie je dat veel minder.”
Ook is de cultuur in Amerika meer gericht op het omarmen van verschillen. Iemand met een opvallende stijl of uitgesproken mening wordt daar sneller gezien als uniek, niet als storend.
In Nederland heerst vaak de regel van ‘doe normaal’. Voor Surinamers die van nature warm, direct en expressief zijn, kan dat botsen met de Nederlandse omgangsnormen, vindt Patricia.
Daarnaast speelt representatie een rol. In de VS is zwart zijn niet alleen een huidskleur, maar ook een erkende sociale en culturele identiteit.
Denk aan Black History Month, scholen en universiteiten die zich specifiek richten op zwarte studenten, en media die zwarte trots uitdragen. In Nederland is dat bewustzijn minder sterk ontwikkeld.
Tot slot noemen veel Surinamers in de VS dat mensen er oppervlakkig vriendelijker zijn. Een praatje maken in de supermarkt of glimlachen op straat is daar heel normaal, en geeft een gevoel van welkom.
Wel blijft migratie naar de VS of Nederland voor veel mensen een lastige en vaak dure stap. Een verblijfsvergunning krijgen is niet eenvoudig. Maar voor wie het lukt, kan Amerika soms nét wat meer ruimte bieden om jezelf te zijn.

Jennifer is hoofdredacteur bij GFC Nieuws.
Contact: jennifer@gfcnieuws.com of WhatsApp.