Waarom Surinamers moeten oppassen met staatsobligaties

SRD Surinaamse Dollar

Een bekend Surinaams staatsbedrijf biedt momenteel obligaties aan.

Met een minimuminleg van 100 Amerikaanse dollar en een ogenschijnlijk aantrekkelijke rente lijkt het op het eerste gezicht een veilige manier om je spaargeld te laten groeien.

Toch laat een analyse van GFC Nieuws zien dat dit type belegging in 2025 veel minder logisch is dan het lijkt.

Obligaties leveren een vaste rente op, maar die valt vaak in het niet bij de inflatie.

Met andere woorden: je krijgt rente, maar je geld wordt minder waard in wat je ermee kunt kopen.

De rente is te laag om de prijsstijgingen bij te houden. Daardoor verlies je elk jaar stille koopkracht.

De Amerikaanse minister van Financiën, Scott Bessent, waarschuwde deze week openlijk: wie zijn vermogen in fiatgeld of obligaties houdt, ziet het langzaam verdampen.

Fiatgeld is geld zonder onderliggende waarde, zoals de SRD, euro of USD. Volgens Bessent worden deze bewust minder waard gemaakt om schulden van overheden relatief kleiner te maken.

De VS drukt extra dollars bij, houdt de rente laag, en stuurt op prijsstijgingen. Die strategie maakt obligaties onaantrekkelijk voor wie zijn vermogen wil beschermen.

Toch blijven veel ontwikkelingslanden zoals Suriname geïnteresseerd. Waarom? Omdat de SRD nog sneller devalueert dan de US dollar. Zelfs 10% verlies per jaar in dollarwaarde voelt dan ‘stabiel’.

Wie echter denkt dat obligaties een veilige haven zijn, begaat waarschijnlijk een vergissing.

De wereldwijde trend wijst richting geldontwaarding. En vaste rente op papier blijkt dan al snel een verlies in de praktijk.