Waarom ook jij de griep niet moet onderschatten!

De jonge sporter was het toonbeeld van gezondheid. Zijn foto’s op Facebook lieten een fitte atleet zien die steeds in de weer was met gewichten, het toonbeeld van een gezonde levensstijl. Tot hij een griepje kreeg: enkele dagen later was hij dood.

Jay stierf in een ziekenhuis aan orgaanfalen, veroorzaakt door de griep.

Hij was een van de 650.000 mensen die wereldwijd ieder jaar overlijden aan griep, bijna 60 maal meer sterfgevallen dan bij de ergste uitbraak van de veel meer gevreesde ebola.

Hoewel de kans om te sterven aan griep klein is, zijn weinig mensen zich ervan bewust dat de ziekte wel degelijk dodelijk kan zijn.

De meeste grieppatienten zullen binnen enkele dagen tot hooguit twee weken weer beter zijn, maar in sommige gevallen kunnen complicaties optreden die vrij ernstig kunnen zijn. Dat komt het meeste voor bij mensen met een lage weerstand, bijvoorbeeld ouderen, maar de ziekte kan ook sterke jonge mensen vellen.

Artsen waarschuwen dan ook: onderschat de griep niet, en ga er niet vanuit dat het vanzelf overgaat wanneer de ziekteverschijnselen aanhouden.

Overige berichten