fbpx

Waarom mensen die een beroerte hebben gehad of willen voorkomen vaker sardien moeten eten

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE- Wat is de precieze reden dat voedingsexperts van Constantin steeds aan mensen die een beroerte hebben gehad of die willen voorkomen adviseren om vaker sardien en olijfolie te consumeren?

GFC Nieuws stelde deze vraag aan een topexpert van Constantin met meer dan 22 jaar ervaring op het gebied van voeding in relatie tot de gezondheid.

Volgens de deskundige is sardien rijk aan omega-3 vetzuren. Maar deze vissoort, vanwege onder meer de kleine afmeting, heeft in verhouding tot andere soorten, net als wilde zalm, vaak minder vervuiling zoals kwik en andere metalen.

‘Wij adviseren meestal sardien en wilde zalm omdat deze rijk zijn aan zeer gezonde omega- 3 vetzuren. Deze vetzuren in sardien zijn zeer goed voor hart- en bloedvaten, maar brengen nog heel veel meer gezondheidsvoordelen met zich mee”.

BEKIJK OOK
Onderzoek koppelt rood vleesinname, darmmicrobioom en hart- en vaatziekten bij oudere volwassenen

“Onder meer voor het brein, het cognitief vermogen, insulineresistentie- een van de belangrijkste oorzaken van diverse chronische aandoeningen, de gewrichten, de huid en hormoonhuishouding”.

“De omega-3 vetzuren kunnen een gunstig effect hebben op de triglyceriden, de bloeddruk, reduceren de kans op het ontstaan van bloedstolsels, werken lichte ontstekingsreacties (inflammation- een belangrijke oorzaak van ziekten) tegen en verminderen plakvorming in de bloedvaten”.

“Bij sommige personen hebben deze vetzuren ook een positieve invloed op het goede HDL- cholesterol”, aldus de topexpert van Constantin.

In combinatie met extra vierge olijfolie, die ook talrijke gezondheidsvoordelen biedt, is het vaker eten van sardien volgens de Constantin- expert dus een prima keuze om de gezondheid te ondersteunen.

Foto: Diane Helentjaris