fbpx

Waarom je meer vakantie zou moeten nemen

1. Een vakantie werkt ontspannend

We nemen vaak vakantie om te ontspannen, maar lukt dat ook echt? Volgens enkele wetenschappers van de Universiteit van San Francisco alvast wel. Zij onderzochten de impact van een verblijf in een vakantieresort op het stressniveau en immuunsysteem. En wat bleek? Een rustgevende vakantie maakt ons niet alleen energieker en minder gestrest, maar ook ons immuunsysteem krijgt er een boost van. Are we there yet?

2. Vakantie nemen maakt je productiever

Een ander groot voordeel van vakantie is de mogelijkheid om je werk even los te laten. Uit een studie van Sabine Sonnentag, professor arbeids- en organisatiepsychologie aan de Duitse Universiteit van Mannheim, blijkt dat de symptomen van een burn-out, die een grote invloed hebben op je algehele welzijn en productiviteit, toenemen als je je werk niet kan loslaten.

BEKIJK OOK
Masseur die jongedames hun borsten onderzoekt is fout bezig

3. Verandering van omgeving geeft je creativiteit een boost

Creativiteit staat meestal torenhoog op het lijstje van belangrijkste competenties als beginnende werknemer. Toch toonde onderzoekster Kyung Hee Kim, de auteur van The Creativity Challenge, aan dat we momenteel met een zware creativiteitscrisis geconfronteerd worden die vooral de jongste generatie treft. En ook die kan grotendeels verholpen worden door de werknemers meer vakantie en vrije tijd te geven. Bovendien helpt het ook om af en toe van omgeving te veranderen. Zo blijkt uit een Amerikaanse studie dat bijvoorbeeld vier dagen wandelen in de natuur, zonder elektronische apparaten, leidt tot vijftig procent meer creativiteit.