Waarom gebruikt KLM de Boeing 777 om naar Suriname te vliegen?

zanderij klm boeing johan adolf pengel luchthaven

Wie van of naar Schiphol vliegt richting Paramaribo, ziet het meteen: KLM kiest vrijwel altijd voor de grote Boeing 777 op deze route.

Maar waarom eigenlijk, terwijl de maatschappij ook de Airbus A330, Boeing 787 en binnenkort zelfs de hypermoderne A350 in de vloot heeft?

GFC Nieuws Lifestyle zocht uit waarom de ‘Triple Seven’ nog steeds dé voorkeur heeft voor Suriname.

De vlucht tussen Amsterdam en Paramaribo duurt ongeveer 9 uur en valt in de categorie langeafstandsvluchten.

Voor zulke afstanden zijn widebody-vliegtuigen nodig: toestellen met twee gangpaden, veel brandstofcapaciteit en ruimte voor passagiers én vracht. De Boeing 777 is daar bij uitstek geschikt voor.

Op de route naar Suriname is er sprake van een stabiele, maar niet extreme passagiersvraag. Veel mensen reizen om familie te bezoeken, voor zaken of vakantie. De A330 of 787 hebben net iets minder capaciteit.

De Boeing 777, vooral de langere 777-300-variant, biedt met zo’n 400 stoelen de juiste balans.

Daarnaast speelt vracht een grote rol. Suriname importeert veel producten uit Europa, en er is regelmatig vraag naar extra ruimte in het vrachtruim.

De 777 staat bekend om zijn uitstekende belly cargo-capaciteit, wat de vlucht financieel aantrekkelijker maakt voor KLM.

Ook binnen KLM zelf speelt efficiëntie mee. De 777 wordt al jaren ingezet op andere verre bestemmingen zoals Bangkok, Johannesburg en Lima.

Door dezelfde toesteltypes op meerdere routes te gebruiken, blijven onderhoud, training en inzet flexibeler en goedkoper.

Tot slot biedt de 777 een prettige cabine-indeling. Passagiers hebben toegang tot verschillende comfortklassen, waaronder premium economy en businessclass.

Hoewel KLM op de route naar Paramaribo geen heftige concurrentie heeft, blijft klanttevredenheid en herhaalbezoek belangrijk.