Waarom een vetput belangrijk is voor horecaondernemers en hun klanten

Om ondernemers in de horeca aan te sporen hun vetputten goed te onderhouden, zal het districtscommissariaat van Wanica Zuid-Oost op vrijdag 29 juni een thema-avond hierover houden. Deze informatieavond is speciaal bestemd voor warung- en restauranthouders van dit gebied. Burgermoeder Audrey Hankers van Wanica nam dit initiatief nadat zij van Intermed Caribe een aantal gallons Novozymes had ontvangen in het kader van Wereld Milieudag.

Novozymes is een natuurproduct dat vetten op een milieuvriendelijke manier verwijdert en oplost. De bio-augmentatie-producten van Novozymes werken in combinatie met natuurlijk voorkomende organismen om vetten en organische materialen te degraderen en te elimineren in afvoerbakken, afvoerpijpen en vetputten.

Wie in industriële keukens werkt, is ongetwijfeld bekend met vetafscheiders en vetputten, die nodig zijn voor het scheiden van olie, vetten en vet uit afvalwater voordat deze de vetput ingaat en de riolering instroomt.

In de praktijk blijkt echter dat zelfs ervaren managers en onderhoudsspecialisten soms nog vergeten hun vetafvoersystemen schoon te maken. Kennelijk gebeurt dat, omdat vetputten ietwat op de achtergrond werken, waardoor ze niet gemakkelijk worden opgemerkt. Vuile vetvangers kunnen echter grote problemen veroorzaken. Voor restaurant- en warunghouders en andere horecaondernemers is het wettelijk verplicht om hun vetput goed te onderhouden.

Vetput wettelijk verplicht

Het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG) heeft al langer dan tien jaar een vetput als één van de minimale voorwaarden gesteld voor ondernemers die een eetgelegenheid hebben. Hoewel het in het begin een beetje stroef ging – in de eerste drie jaren had slechts 35% van de ondernemers in de horeca een vetput – blijkt het gros van de horecaondernemers over te stappen op een milieuvriendelijk onderhoud van vetputten, zeker omdat klanten vandaag de dag veel meer eisen stellen aan hygiëne. Wie zich niet aan de vergunningsvoorwaarden houdt en de vetput niet onderhoudt, met alle gevolgen van dien voor mens en milieu, kan aankijken tegen een flinke boete en zelfs bedrijfssluiting, tot aan de vergunningsvoorwaarden is voldaan.

Goede vetput helpt bacteriën te voorkomen

Een andere belangrijke reden om vetputten goed te onderhouden is ter voorkoming van bacteriën. Wanneer het vet zich in de keuken begint op te hopen, kan het de perfecte voedingsbodem worden voor allerlei soorten bacteriën. De bacteriën zullen het voedsel dat in deze keuken wordt bereid besmetten, waardoor het de gezondheid van degenen die het voedsel eten kan beïnvloeden. Regelmatig het vet verwijderen geeft bacteriën geen tijd om zich te vestigen en te vermenigvuldigen.(GFC)