fbpx

Waarom 27 kinderen zijn overleden na eten cassave: cassave is dodelijk giftig bij verkeerd bereiden

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Verschillende voedingsexperts waarschuwen ervoor. Indien je van plan bent om cassave te eten, vergewis je ervan dat die heel goed is schoongemaakt, gekookt of gebakken.

Indien cassavewortels nog gedeeltelijk rauw zijn en worden gegeten, wordt een deel ervan omgezet in het zeer giftige cyanide. Twee cassavewortels bevatten al een dosis die dodelijke gevolgen kan hebben.

De meesten kunnen zich de dramatische beelden nog herinneren van huilende ouders voor de deur van een ziekenhuis in het zuiden van de Filipijnen toen 27 basisschoolkinderen kwamen te overlijden na het eten van een snack waarin cassavemeel was verwerkt.

Meer dan honderd andere medeleerlingen van de San Jose Elementary School in Magini werden met spoed opgenomen in het hospitaal en overleefden de vergiftiging. Externe icoon | GFC

Iets langer dan vier jaar geleden werden ook 98 mensen in Oeganda vergiftigd en vielen er ook daar doden na het eten van een gerecht dat gemaakt was van cassavemeel.

Na laboratoriumonderzoek bleek de cassavemeel een hoog gehalte cyanide te bevatten.

BEKIJK OOK
Alleenstaande moeders kunnen liever terug naar hun ex, stiefvader niet de beste optie

Cassave bevat cyanogene glycosiden, die kunnen leiden tot dodelijke cyanidevergiftiging als ze niet goed worden ontgift.

Dat kun je het beste doen door ze in water te weken, drogen en schrapen voordat ze worden klaargemaakt en geconsumeerd. Ook het koken of goed doorbakken is van groot belang om de gifstoffen uit te schakelen.

Cyaniden zijn snelwerkende vergiften die dodelijk kunnen zijn. Ze kunnen onder meer worden geproduceerd door bepaalde algen, bacteriën en schimmels.

Experts vertellen aan GFC Nieuws dat de effecten na blootstelling aan hoge doses cyanide binnen enkele seconden tot minuten kunnen beginnen.

Onder meer hoofdpijn, misselijkheid, zwakte, verwarring, maagklachten, epileptische aanvallen, moeite met ademhalen, flauwvallen en een hartstilstand zijn enkele tekenen van een vergiftiging.

Bij het consumeren van erg lage doses cyanide zal dat beslist niet altijd de dood tot gevolg hebben. Wel kunnen er diverse  van onder meer de bovengenoemde gezondheidsklachten in verschillende gradaties ontstaan.