fbpx

Waarnemers Caricom vertrokken zonder eindresultaat verkiezingen

GFC NIEUWS- De Caricom-verkiezingswaarnemersmissie heeft na een bezoek van twee weken, Suriname dinsdag verlaten.

De missieleden zeggen dat zij verheugd is dat haar waarnemingen en ervaringen van de afgelopen twee weken hebben bevestigd dat Suriname tot op dit moment met succes, vrije, eerlijke, transparante en geloofwaardige verkiezingen heeft gehouden.

Ook de Caricom-missie dringt er net als de OAS-waarnemersmissie op aan om het verkiezingsproces zo efficiënt en snel mogelijk af te ronden. Het gaat om het voltooien van de processen-verbaal van drie stembureaus.

De missieleden hebben ook zeer zorgvuldig nota genomen van de bezorgdheid en twijfels die werden geuit – inclusief bezorgdheid over mogelijke verkiezingsfraude. De waarnemers hebben daarop het verkiezingsproces zorgvuldig onderzocht op bewijzen die dergelijk zorgen en twijfels zouden staven.

BEKIJK OOK
Schoolmediatheken besteden aandacht aan drugspreventie

Op enkele logistieke problemen en enkele Covid-19-gerelateerde vertragingen na, heeft de missie geen bewijs van fraude gezien of ondervonden bij de verkiezingen.

De Caricom-missie heeft vastgesteld dat het kiesstelsel van Suriname fundamenteel gezond is en dat er veel checks and balances in het systeem zijn ingebouwd.

Zij was ook onder de indruk van de transparantie die het kiesstelsel kenmerkt en dat vertegenwoordigers van de politieke partijen in elke fase van het proces aanwezig mogen zijn om de procedure te onderzoeken.