fbpx

Vuilverwerking verbrandingsovens verloopt vlot

Het milieuplan dat omvat het plaatsen van vuilverbrandingsovens in dorpen verloopt vlot.

Momenteel is de werkgroep die belast is met de uitvoering bezig voorbereidingen te treffen om de vierde verbrandingsoven in gebruik te nemen.

Deze ingebruikname zal plaatsvinden in het dorp Atjoni in het district Brokopondo, in de omgeving van de locatie waar een mini-ziekenhuis zal worden opgezet, zegt Raoel Swedo, Chef Bureau Volksgezondheid. “Het is een enorme opluchting voor de dorpen, omdat de bewoners hun vuil niet meer overal hoeven te dumpen, of in de kreken of in de rivieren of gewoon in het bos moeten verbranden met het gevaar voor het ontstaan van bosbranden.”

BEKIJK OOK
Nickeriaanse ondernemers maken kennis met Mopé

De verbrandingsovens zijn bestemd voor huisvuil en ook medisch afval wordt verwerkt. De veiligheid in en nabij de verbrandingsovens is op peil. “Het is een enorme opluchting voor dorpsbewoners die gebruikmaken van de oven, omdat zij nu minder last hebben van vliegen en andere insecten.”

Het oorspronkelijk plan (pilotproject) omhelst twintig ovens die in verschillende dorpen geplaatst zullen worden. Er zullen nog 100 ovens worden aangeschaft.

Vooralsnog zijn drie gebieden voorzien van een verbrandingsoven. Het gaat om Wageningen, Kalebaskreek en Corneliskondre.

Volgens planning moet de vierde oven volgende week in Atjoni in gebruik worden genomen. Vervolgens zal Marowijne worden voorzien.