fbpx

VSJS herdenkt 56ste jaardag

De Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS) herdenkt vandaag, donderdag 7 maart, haar 56ste jaardag.

Het wordt geen groot feest; wel zal het bestuur met de leden in amicale sfeer bijeenkomen om dit heugelijke feit te herdenken.

Hoewel het traditionele sportgala in december, de VSJS Sports Awards, elk jaar het hoogtepunt vormt, is de sportjournalistenoverkoepeling ook in de andere maanden actief.

In januari bijvoorbeeld woonden voorzitter Desney Romeo en penningmeester Quaraisy Nagessersing het 82ste AIPS Congres bij in Lausanne, Zwitserland.

Simultaan werden ook voor het eerst de AIPS Sport Media Awards uitgereikt. Er waren 1.273 inzendingen uit 119 landen inclusief Suriname.

Quaraisy Nagessersing en Ameet Binda, beiden van QN Sport + Television, participeerden in de videocategorieën ‘Athlete Profile’ en ‘Documentary’.

Het is de bedoeling dat de VSJS in mei meedoet aan de AIPS America Games in Bucaramanga, Colombia. Suriname is de voorgaande edities steeds in de prijzen gevallen, onder meer op de onderdelen bowling en atletiek.

In dezelfde periode participeert Romeo in het congres van AIPS America. De VSJS-voorzitter werd in juli 2017 voor een periode van vier jaar gekozen als directeur van het AIPS America-bestuur, een hoogtepunt sinds de heractivering van de vereniging.

In het tweede kwartaal van dit jaar wil de VSJS een lezing met discussie verzorgen, terwijl ook de mogelijkheid wordt bekeken om een mini-mediatoernooi te organiseren.

Heractivering

In de 56 jaar is het niet altijd eenvoudig geweest. Er was zelfs een periode dat de vereniging in winterslaap gedompeld was.

Na in mei 2013 op eigen titel te hebben geparticipeerd in de I Juegos de AIPS America, de eerste Zuid-Amerikaanse Spelen voor Sportjournalisten in Colombia, ontstond bij Desney Romeo, Quaraisy Nagessersing en Terence Oosterwolde, het idee om de VSJS weer nieuw leven in te blazen.

In juni dat jaar werd de eerste stap gezet, waarbij een initiatiefgroep, die bestond uit Romeo, Nagessersing, Oosterwolde en Marciano Zaalman, het voortouw nam.

Op 26 juli volgde de eerste informatiebijeenkomst met sportjournalisten en uiteindelijk werd op 15 november 2013 het eerste bestuur (voorzitter Romeo, ondervoorzitter Zalman, secretaris-generaal Oosterwolde, penningmeester Nagessersing en commissaris Jaswant Gajadien) gepresenteerd, waarmee het heractiveren van de vereniging een feit was.

BEKIJK OOK
Vrede begint met een glimlach

Activiteiten

Eén van de eerste zaken die werd gerealiseerd, was het terugbrengen van de uitverkiezing van de Surinaamse sporters van het jaar in eigen boezem. Tijdens de inactieve periode van de VSJS hadden individuen en instanties de organisatie op zich genomen, wel met ondersteuning van individuele sportjournalisten.

In december 2014 werd het eerste sportgala – omgedoopt tot de VSJS Sports Awards – gehouden door het bestuur-Romeo.

Sinds de heractivering zijn er diverse lezingen gehouden over onder meer doping in sport, de problematiek veldvoetbal en zaalvoetbal en werden er partnerschappen gesloten met het Surinaams Olympisch Comité (SOC) onder leiding van Guno van der Jagt en de Stichting Suriprofs onder voorzitterschap van Stanley Menzo.

Samenwerking/partnerschappen

De goede samenwerking met het SOC is gecontinueerd nadat Ramon Tjon-A-Fat op 18 september 2017 gekozen werd als voorzitter. Als uitvloeisel van dat partnerschap wordt er getracht bij elke afvaardiging naar een internationaal toernooi een lid van het VSJS in de delegatie op te nemen voor de verslaggeving.

Momenteel werkt de VSJS nauw samen met de gendercommissie van het SOC om met andere actoren te komen tot beleid tegen diverse vormen van misbruik in de sport.

Ook met het ministerie van Sport- en Jeugdzaken is er goed contact. Tijdens een onderhoud met Lalinie Gopal en Mitchell Kisoor, respectievelijk minister en waarnemend directeur, werd in september 2018 onder meer de betere waardering van sporters besproken. De VSJS maakte daarbij kenbaar altijd bereid te zijn het ministerie te ondersteunen en advies te geven.

De VSJS dankt eenieder die de organisatie de afgelopen 56 jaar, maar vooral sinds de heractivering in 2013, met raad en daad heeft bijgestaan. “Zonder uw steun zou het niet mogelijk zijn geweest de organisatie staande en draaiende te houden. Geheel in lijn met ons motto – SAMEN STERK – kijken we daarom dan ook positief en vol vertrouwen naar de toekomst”.