VSJS aanwezig op 82ste congres AIPS

Voorzitter Desney Romeo en penningsmeester Quaraisy Nagessersing van de Vereniging van Sportjournalisten in Suriname (VSJS), wonen deze week in Lausanne, Zwitserland het 82ste jaarlijkse congres van de mondiale overkoepeling AIPS bij.

Het congres duurt van 21 tot en met 24 januari. De VSJS-toppers arriveerden op maandag 21 januari in Lausanne. Vanuit Nederland waren ze eerder op de dag gevlogen naar Genève en vervolgden met de trein hun reis naar de eindbestemming.

Op maandag 21 januari vond de AIPS Sport Media Awards Ceremony plaats in het Lausanne Palace Hotel.

Het 82ste congres werd op dinsdag 22 januari officieel geopend. Daarvoor heeft elk van de continenten (AIPS Europe, AIPS Africa, AIPS America en AIPS Asia) zijn eigen meeting.

Bij de vergadering van AIPS America zal aandacht worden besteed aan het congres en de Zuid-Amerikaanse Spelen voor Sportjournalisten later dit jaar in Colombia.

Traditiegetrouw zullen er op de twee congresdagen (dinsdag 22 en woensdag 23 januari) diverse presentaties zijn. Op het conceptschema staan inleidingen over de wereldkampioenschappen zwemmen van dit jaar in Gwangju en Special Olympics.

de Internationale Universiteitssportfederatie, Internationale Judofederatie, Internationale Bodybuildingfederatie, Internationale Sambofederatie, Wereldvoetbalbond (Fifa) en Europese Voetbalbond (Uefa) zullen presentaties houden. Verder zijn er topics over het Olympische kanaal en de Olympische Informatiedienst.

Vandaag was er direct na de officiële opening van het congres een discussie over onderzoeksjournalistiek in de sport, terwijl er daarna een open discussie was met Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité. Hij is als speciale gast van de AIPS aanwezig in Lausanne.

De ongeveer driehonderd sportjournalisten kregen ook een rondleiding in het OIympisch Museum.

Op woensdag 23 januari wordt er een discussie gehouden over het thema ‘Sport en Immigratie’. De inleiders zijn de Afghaanse wielrenner Alizada Masomah en het Afghaanse IOC-lid Samira Asghari.

Tijdens het congres worden de notulen van het vorige congres (Brussel 2018) behandeld, alsook de verslagen van de president, secretaris-generaal en penningmeester.

Het congres wordt in 2020 gehouden in Londen, Groot-Brittannië.

Overige berichten