fbpx

VSB bespreekt bezorgdheden over arbeidsmarktontwikkelingen met minister Arbeid

GFC NIEUWSREDACTIE- De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft deze week een onderhoud gehad met minister Rishma Kuldipsingh van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J) in Suriname.

Dit onderhoud kwam na het verzoek van de VSB inzake nieuwe ontwikkelingen op de Surinaamse arbeidsmarkt. “Het was nodig om een aantal punten rechtstreeks onder de aandacht van de minister te brengen. Wij zien trends en ontwikkelingen die ons zorgen baren. Er moet beleid komen. Beleid zal mogelijk niet alleen vanuit Arbeid kunnen worden gemaakt, maar Arbeid zal mogelijk wel leidend kunnen zijn. Wij merken nu al een krapte op de arbeidsmarkt. Het wegtrekken van kader, zegt VSB-voorzitter Bryan Renten.

de aanwas vanuit Hogescholen sluit niet helemaal aan op wat de markt nu en in de toekomst nodig heeft.

“In het sociaal akkoord staat ook dat de overheid is gaan competen met de private sector om politieke doeleinden. Als wij nu al dit probleem hebben in een economische dip, kunt u zich voorstellen wat het zal worden met een olieboom. Oil and gas trekt en zuigt en voegt toe aan de economie, maar als het gaat om werkgelegenheid heb je het nog steeds aan kleine en middelgrote bedrijven”, zegt Renten.

BEKIJK OOK
Criminelen schieten autoruit pompstationhouder kapot en gaan ervandoor met dagopbrengst

Groepsvertegenwoordiger Handel, Hans Hiralal schetste 3 aandachtspunten die van invloed zijn op vraag en aanbod op de arbeidsmarkt.

Economie: niet alleen Guyana maar ook andere landen trekken aan onze mensen.

Grijze sector: geen controle op bedrijven die sociale lasten niet dragen waardoor grijs werken vooralsnog ook aantrekkelijk is.

Overheid: die ondanks inkrimping economie arbeidsplaatsen creëert en als concurrent van de private-sector optreedt (mensen trekken zelfs weg naar de overheid voor een lagere beloning)

De VSB heeft duidelijk gemaakt dat alhoewel er een dringende noodzaak is op de arbeidsmarkt er ook begrip voor is dat er geen quick fixes zijn. Belangrijk is dat wij herkennen dat we het risico lopen dat er enorme spanningen zullen ontstaan op de arbeidsmarkt.