fbpx

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/gfcnieu1/public_html/wp-content/themes/mts_newsonline/functions.php on line 175

VS verliest grootste olieklant vanwege handelsoorlog

China stopt helemaal met de import van aardolie uit Amerika. De Chinezen waren de op één na grootste importeur van ruwe olie uit de VS, maar stoppen met de invoer vanwege de grimmiger wordende handelsoorlog.

“Wij zijn een van de grootste transporteurs van ruwe olie van de VS naar China. Vóór [de handelsoorlog] hadden we een leuke business, maar nu is het volledig gestopt” zegt Xie Chunlin, president van China Merchants Energy Shipping (CMES).

De invoer van ruwe olie uit China bereikte in augustus een gemiddelde van 334.880 vaten per dag, waardoor Beijing de op een na grootste afnemer van Amerikaanse olie na Canada werd.

OOK INTERESSANT
Twee tienerjongens aangehouden voor zware mishandeling en poging doodslag

De Canadese import is bovendien wederexport: het gaat om Canadese olie die vanuit Canada via pijpleidingen de VS binnenkomt, en na enkele kilometers via dezelfde leidingen terugvloeit naar Canada. Dat maakt China feitelijk tot de grootste afnemer van Amerikaanse ruwe olie.

China haalt het gros van zijn ruwe olie uit Rusland, waarbij de invoer steeg van 665.000 vaten per dag (bpd) in 2014 naar 1,2 miljoen bpd vorig jaar. Andere grote leveranciers zijn Saoedi-Arabië en Iran.