fbpx

VS sluit Palestijnse missie in DC, dreigt opnieuw met ‘harde actie’ tegen Strafhof in Den Haag

Amerika sluit het kantoor van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) in Washington DC. De VS zal harde maatregelen nemen als de PLO de Verenigde Staten of Israël voor het Internationaal Strafhof durft te brengen.

“We zijn door een Amerikaanse functionaris op de hoogte gebracht van hun beslissing om de Palestijnse missie in de VS te sluiten” zei Saeb Erekat, secretaris-generaal van de PLO.

Hij noemt de beslissing “opnieuw een bevestiging van het Amerikaanse beleid om het Palestijnse volk collectief te straffen”.

Misdaden

De situatie toont aan dat Washington bereid is “het internationale systeem te ontbinden om Israëlische misdaden en aanvallen op het land en de bevolking van Palestina te beschermen”, benadrukte Erekat.

Hij voegde eraan toe dat Palestina “niet zal zwichten voor bedreigingen en pesterijen van de VS.”

Erekat merkte op dat Palestina nog steeds een beroep doet op het Internationaal Strafhof (ICC) om onmiddellijk een onderzoek naar Israëlische misdaden te openen.

BEKIJK OOK
Publieke actoren geïnformeerd over prioriteiten CFATF-evaluatierapport

Invasie in Den Haag

In mei van dit jaar vroeg het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken het ICC een onderzoek in te stellen naar Israëlische “misdaden tegen de menselijkheid” gericht tegen de Palestijnen.

Zondag bracht Reuters een concepttekst van nationaal veiligheidsadviseur John Bolton naar buiten, waarin staat dat de VS zullen terugvechten met alle middelen die nodig zijn als het ICC ooit een Amerikaan of een Israëliër durft te vervolgen.

In 2002 werd de American Service-Members’ Protection Act aangenomen. Deze wet geeft de VS de bevoegdheid Nederland militair aan te vallen als “Amerikaans militair personeel en andere verkozen of benoemde vertegenwoordigers van de Verenigde Staten van Amerika” door het ICC in Den Haag zouden worden vervolgd voor oorlogsmisdaden.

Volgens de Wall Street Journal zou John Bolton deze bedreiging aan het Strafhof vandaag herhalen op een bijeenkomst van de Federalist Society.

Foto: Twitter