VS overweegt olie-embargo tegen Venezuela: ‘Haviken willen hard aanpakken’

Redactie GFC Nieuws

Amerika wil zijn pogingen om de Venezolaanse economie te vernietigen, opvoeren. Het Witte Huis overweegt de export van Venezolaanse olie te verbieden.

Dat zegt S&P Global Platts op basis van bronnen die bij dit onderwerp betrokken zijn.

Venezuela exporteert volgens Joe McMonigle, analist bij Hedgeye Risk Management, momenteel ongeveer een half miljoen vaten per dag (bpd) naar de Verenigde Staten.

“De haviken hebben nu de leiding en zij willen Venezuela hard aanpakken,” zegt McMonigle. “Als ze iets gaan doen, gaan ze meteen het hardste doen.”

Humanitaire crisis

Functionarissen in het Witte Huis hebben Amerikaanse raffinaderijen meegedeeld dat sancties op Venezolaanse ruwe olie worden overwogen, zeggen de bronnen. Zij wilden niet aangeven om welke raffinaderijen het gaat.

Een analist zei dat hoewel sancties op Venezolaanse ruwe olie “op tafel liggen”, ambtenaren nog steeds terughoudend zijn om ze op te leggen, omdat ze niet de schuld willen krijgen als de sancties de humanitaire crisis wel verslechteren, maar het regime van Maduro niet verzwakken.

De Venezolaanse economie stortte in nadat Amerika het land jarenlang steeds zwaardere sancties oplegde. Volgens professor Joy Gordon doet de VS “alles wat in zijn vermogen ligt om Venezuela sneller te laten afbrokkelen.” 

De Mensenrechtenraad van de VN noemde de sancties een schending van de mensenrechten omdat ze de armen en meest kwetsbaren in Venezuela onevenredig hard troffen

Overige berichten