fbpx

VS overweegt nog meer sancties tegen Venezuela om illegale president aan de macht te helpen

Redactie GFC Nieuws — Amerika verlengt het nooddecreet 13692, en noemt Venezuela hiermee nog een jaar een “ongewone en buitengewone bedreiging” voor de nationale veiligheid van de VS. President Barack Obama stelde dit decreet als eerste in op 8 maart 2015. Het was de juridische basis voor een escalerende reeks sancties tegen Caracas.

Afgelopen dinsdag zei de Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur John Bolton dat de Amerikaanse regering nieuwe sancties tegen Venezuela overweegt. Die zouden de inspanningen van oppositieleider Juan Guaidó om president Nicolas Maduro te verdrijven, moeten ondersteunen.

Amerika ziet Guaidó namelijk nog steeds als interim-president, terwijl hij dit volgens de Venezolaanse grondwet niet meer kan zijn: de termijn voor een tussenpresident vervalt namelijk na 30 dagen. Guaidó probeerde de macht te grijpen op 23 januari, inmiddels bijna anderhalve maand terug.

BEKIJK OOK
Vrouw, 76, haalt groot geldbedrag van de bank om perceel te kopen en wordt daarna aangereden en beroofd

Voedselblokkade

“We kijken naar nieuwe sancties, nieuwe maatregelen om onze grip op Maduro’s financiële middelen te vergroten, om zijn regime het geld te ontzeggen dat ze nodig hebben om aan de macht te blijven”, zei Bolton.

Recente Amerikaanse sancties tegen Venezuela omvatten een de facto olie-embargo, een verbod op de handel in PDVSA-obligaties van de Venezolaanse en staatsoliemaatschappij, reisverboden voor een aantal hoge regeringsfunctionarissen of militaire commandanten en het bevriezen van Venezolaanse bezittingen in het buitenland.

Ook de aankoop van voedsel en medicijnen werd door de Verenigde Staten geblokkeerd. Onafhankelijke analisten van de Verenigde Naties merkte de sancties aan als illegaal en schadelijk voor het Venezolaanse volk.