fbpx

‘VS moet Saoedi’s niet de les lezen’

Amerika kan de OPEC of Saoedi-Arabië niet vertellen wat ze moeten doen. “Ik heb geen goedkeuring nodig van een buitenlandse staat als het gaat om de kwestie van energieproductie,” zei Khalid al-Falih, de Saoedische minister van Energie.

Hij reageerde hiermee op Donald Trump die herhaaldelijk bij Saoedi-Arabië en de OPEC aandrong om de olieproductie op te voeren om de prijzen van ruwe olie te verlagen.

De Saoedi’s hadden juist bij de OPEC en zijn bondgenoten aangedrongen op verlaging van de productie met minstens 1,3 miljoen vaten per dag (bpd).

Verschillende grote nieuwsmedia beweerden dat Trump Saoedi-Arabië heeft misleid tot het verhogen van de productie, wat heeft geleid tot de huidige daling van de olieprijs.

Naar verluidt overtuigde hij het koninkrijk om de productie te verhogen door te beloven sancties op te leggen aan de Iraanse olie-export. Maar later stond Trump een aantal landen toe Iraanse ruwe olie te blijven kopen, waardoor een overvloed aan ruwe olie op de wereldmarkt tot lagere prijzen leidde.