VS maakt nieuwste vijand bekend: Nicaraguanen worden snel bevrijd

Redactie GFC Nieuws — Na de As van het Kwaad gaat Amerika nu achter de Trojka van Tirannie aan. Het eerste slechte land ligt al onder het mes, en de Amerikaanse staatsdemocrator John Bolton gaat binnenkort achter de volgende natie aan die gedemocratiseerd moet worden.

Eerst Irak, Iran, Noord-Korea, daar kwamen later bij Cuba, Libië, Syrië: lidlanden van De As. Schurkenstaten, bestuurd door dictatoren, vindt Washington.

Wat betekent dat Amerika, gidsland voor democratie (in de eigen beleving), het volste recht heeft (in de eigen beleving) om er de democratisch gekozen regering te vervangen door één die het Witte Huis meer bevalt.

VS: Ortega’s dagen zijn geteld

Bolton kondigde op 1 november vorig jaar de Trojka van Tirannie af: Cuba, Venezuela en Nicaragua waren het nieuwste kwaad. Voor Venezuela is de democratisering inmiddels ingezet, net als destijds in Libië en andere landen waar de slechterik werd geëlimineerd en nog ergere slechteriken hun plek innamen.

De volgende leider die zal worden weggeschoten, is de Nicaraguaanse president Daniel Ortega. Zijn dagen zijn geteld, twitterde John Bolton.

Drugs voor wapens

Drie leiders van een protestbeweging tegen Ortega werden deze week schuldig bevonden aan de dood van vier politiemensen en een burger. Bij onlusten in 2018 zouden 448 mensen zijn omgekomen, 2830 zouden gewond zijn geraakt en van 595 personen is niets meer bekend.

Amerika is verontwaardigd vanwege de veroordelingen. Bolton twitterde daarom dat hij de Nicaraguanen snel zou bevrijden.

De veiligheidsadviseur heeft trouwens een appeltje te schillen met Ortega: de VS probeert al tientallen jaren van de linkse politicus af te komen. Hij regelde in de jaren 80 de financiering van de terroristen die vochten tegen Ortega (de Contra’s), Amerika werd hiervoor door het Internationaal Gerechtshof op de vingers getikt.

Amerika leverde onder president Ronald Reagan wapens en militaire steun aan de terroristen, die de VS betaalden met de omzet van hun drugsverkopen.

Smerige bakermat van het communisme

Ortega kwam echter terug. In 1984 won hij de verkiezingen met 63% van de stemmen. Die waren volgens internationale waarnemers eerlijk verlopen.

Na verliezen in 1990, 1996 en 2001 werd hij in 2006 – ondanks tegenstand van de VS – opnieuw tot president gekozen. In 2011 en 2016 koos het volk weer voor Ortega, steeds met een ruime meerderheid.

De VS waarschuwt hiermee alle landen die naar links neigen. In de woorden van Bolton: Amerika zal afrekenen met de “smerige bakermat van het communisme in het westelijk halfrond.”

Overige berichten