VS: Latijns-Amerika moet banden met Noord-Korea verbreken

Amerika wil dat Latijns-Amerikaanse landen alle banden met Noord-Korea verbreken. Washington wil hiermee de druk op Pyongyang opvoeren om zijn raketten en kernwapens op te geven.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence riep Chili, Peru, Mexico en Brazilië op hun diplomatieke en andere banden met Noord-Korea te verbreken.

Pence noemde het woensdag tijdens een persconferentie in Chili van het grootste belang dat “het regiem in Pyongyang begrijpt dat alle opties open liggen”.

“Wij hopen dat Chili, Brazilië, Mexico en Peru zich aan onze kant willen scharen door alle banden met Noord-Korea te verbreken” zei Pence.

Dat zou een “”vreedzame oplossing vergemakkelijken” en Pyongyang laten zien dat er een prijskaartje hangt aan “het trotseren van de wil van de internationale gemeenschap”,  zei Pence.

Hij vindt dat Noord-Korea niet thuishoort in het rijtje van landen dat atoomwapens mag hebben.

Amerika voert dat rijtje aan met 5.163 tot 9.938 actieve kernkoppen, schrijft het Bulletin of the Atomic Scientists. Rusland zou er 5.830 tot 16.000 hebben.

Het Verenigd Koninkrijk (200), Frankrijk (350) en China (130) bezitten een fractie van dat aantal, India (70 – 120) en Pakistan (98 – 112) nog veel minder.

Noord-Korea zou 1 tot 10 kernkoppen bezitten, van Israël wordt vermoedt dat het 75 tot 200 kernkoppen bezit, hoewel de Israëliërs dat steevast ontkennen.

Overige berichten