VS erkent illegale annexatie Golanhoogte

Redactie GFC Nieuws — Donald Trump erkent de permanente Israëlische annexatie van de betwiste Golanhoogte, meldt de Washington Post. Hij zei donderdag dat het gebied dat tijdens de Arabische oorlog in 1967 op Syrië is veroverd “van kritiek strategisch en veiligheidsbelang” is voor Israël.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had er bij de Verenigde Staten op aangedrongen om Israëls annexatie van het land formeel te erkennen.

De Israëlische annexatie is illegaal onder het volkenrecht. De VN veroordeelden in diverse resoluties, onder meer resolutie 497 van de Veiligheidsraad, de Israëlische verovering, bezetting en annexatie. 

“In een tijd waarin Iran Syrië wil gebruiken als platform om Israël te vernietigen, erkent president Trump dapper de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte” schreef Netanyahu op Twitter.

De verklaring van Trump volgt op andere acties waar Netanyahu om had gevraagd, zoals de verhuizing van de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem en de terugtrekking van de VS van de internationale nucleaire deal met Iran.

Trump sloot ook het Amerikaanse politieke kantoor dat de Palestijnse Autoriteit gebruikte en beëindigde een decennia oude Amerikaanse diplomatieke missie voor Palestijnen in Jeruzalem.

Overige berichten