fbpx

VS dwingt Europa duur Amerikaans gas te kopen

De Verenigde Staten gebruikt sancties tegen Rusland openlijk als middel om Europa te dwingen zijn gas te kopen. Dat is de mening van Thilo Wieland, lid van de raad van bestuur van het Duitse energiebedrijf Wintershall.

“De Verenigde Staten gebruiken openlijk het sanctiemechanisme om hun belangen op de Europese gasmarkt te behartigen”, zei Wieland tegen het persbureau Sputnik.

Hij zegt dat Washington de Russen uit de Europese energiemarkt wil stoten om zijn vloeibaar gas (LNG) te kunnen leveren.

Het Amerikaanse gas kost Europa tot 30% meer. “De VS zou jaarlijks 275 tankers met LNG moeten sturen om dezelfde hoeveelheid gas [55 miljard kubieke meter gas per jaar] te leveren als de Nord Stream 2-pijpleiding.

BEKIJK OOK
"Excuses voor het slavernijverleden zonder rechtsherstel zijn geen excuses"

Ten eerste moeten de Verenigde Staten ervoor zorgen dat ze dergelijke leveringen kunnen doen. Ten tweede moet het de impact van de leveringen op het milieu beoordelen, aangezien gastransport via een pijpleiding altijd minder invloed heeft [op het milieu] in termen van koolstofdioxide-uitstoot dan transport via tankers,” legde Wieland uit.

Foto: outgunned21