VS dreigt met ‘ernstige gevolgen’ als couppleger wordt vervolgd, draagt olie-inkomsten over aan Guaidó

Redactie GFC Nieuws — Als Juan Guaidó één haar gekrenkt wordt, zal dat ernstige gevolgen hebben voor de regering-Maduro. De Verenigde Staten stelde dinsdag een deel van de Venezolaanse tegoeden in de VS ter beschikking van de couppleger.

De “enige en echte reden van de Amerikaanse couppoging is om de enorme oliereserves van Venezuela in handen te krijgen,” zegt de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken Jorge Arreaza.

De nieuwe sancties tegen het staatsoliebedrijf PDVSA zijn opnieuw bewijs dat Washington op de Venezolaanse olie uit is, denkt Arreaza.

Beslag

De regering van president Nicolás Maduro wordt internationaal financieel steeds meer ingesloten. De centrale bank van Engeland weigert de bij de bank opgeslagen Venezolaanse goudvoorraad terug te geven aan de eigenaar.

Amerika had al eerder beslag gelegd op Venezolaanse tegoeden, en stelt deze nu dus ter beschikking van Juan Guaidó, die zich met onder meer Amerikaanse steun uitriep tot staatshoofd.

Maandag kondigden de Amerikaanse nationaal veiligheidsadviseur John Bolton en minister van Financiën Steven Mnuchin aan dat de VS alle bezittingen van het Venezolaanse aardoliebedrijf PDVSA zouden overnemen en deze zouden verdelen over rekeningen die alleen toegankelijk zouden zijn voor Guaidó of een nieuwgekozen regering die door de VS zou zijn goedgekeurd.

De VS reageerde op de aankondiging van de Venezolaanse procureur-generaal Tarek Saab dat een onderzoek wordt ingesteld naar “ernstige misdaden” door Guaidó “die de grondwettelijke orde bedreigen”.

Overige berichten