VS dragen US$ 390.000 bij in de strijd tegen COVID-19 in Suriname

GFC NIEUWSREDACTIE- De Verenigde Staten hebben via het Peaceful Uses Initiative (PUI) van de IAEA $ 390.000 toegewezen om Suriname te helpen in de strijd tegen de COVID-19-pandemie.

Met deze financiering zal de IAEA COVID-19-gerelateerde diagnostische en bioveiligheidsapparatuur leveren.

Suriname ontvangt verschillende COVID-19 kits, elk met een RTPCR-systeem en bioveiligheidsapparatuur, waaronder kasten en kappen, persoonlijke beschermingsmiddelen en testmonsters.

Deze apparatuur is essentieel om de lokale capaciteit voor het detecteren van het virus te versterken.

Het PUI-initiatief werd in 2010 opgericht om extra-budgettaire bijdragen te mobiliseren voor projecten in verband met de vreedzame toepassing van nucleaire technologie.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Minder coronavaccins voor armere landen

Hoewel Suriname nog geen lid is van de IAEA, erkennen de Verenigde Staten dat Suriname als staat die partij is bij het Verdrag inzake de non-proliferatie van kernwapens (NPV) ook toegang moet hebben tot het vreedzame gebruik van nucleaire technologie op grond van artikel IV van het NPV.

Bovendien erkennen de Verenigde Staten de kritieke behoefte aan diagnostische en bioveiligheidsapparatuur en hebben zij prioriteit gegeven aan dergelijke bijstand, zelfs aan degenen die nog geen lid zijn van de IAEA. Dit soort bijstand is routinematig beschikbaar voor alle IAEA-lidstaten.

De Verenigde Staten hopen dat Suriname zal profiteren van deze IAEA-hulp terwijl we allemaal vechten om deze wereldwijde gezondheidspandemie te overwinnen.

De Verenigde Staten kijken uit naar het versterken van hun partnerschap met Suriname, onder meer door middel van voortdurende afspraken om veilige en vreedzame toepassing van nucleaire wetenschap en technologie te waarborgen om duurzame ontwikkelingsdoelstellingen te bereiken.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

 

Overige berichten